Najuža kuća na svijetu: Dom širok 122 cm

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građevina široka samo 122 centimetara, i to na svom najširem dijelu, dovršena je u Varšavi te je od kraja listopada privremeni dom izraelskog pisca Etgara Kereta.

Izgrađena je prema projektu poljskog arhitekta Jakuba Szczesnyja, a nosi naziv "Keret-kuća". Ta je troetažna kuća u obliku trokuta smještena u prolazu između dvije zgrade u središtu poljske metropole, a zahvaljujući svojim oskudnim dimenzijama - na svom najužem dijelu široka je samo 71 centimetar - jedna je od najužih na svijetu.

Šest mjeseci je trajala izgradnja ove deset metara visoke te devet metara duge građevine. Na prvom katu nalaze se toalet s tušem, kuhinja i stol za dvoje te sofa, na drugom je spavaonica, a na trećem prostor za odjeću, odnosno mini tavan. Građevina je izrađena od aluminija i plastike te postavljena na metalnoj konstrukciji na tri metra visine, i to na parceli dimenzija 92 centimetra u najužoj i 152 na najširoj točki. Nema prozora, a svjetlost dobiva zahvaljujući čeličnoj fasadi koja ju propušta.

Kuća je osmišljena kao umjetnička instalacija, a dizajnirana je da stimulira stanare da se osjećaju ograničeno u svom okruženju. Keret i Szczesny se nadaju da će kuća postati središte kreativnosti: "To će biti mjesto gdje će umjetnici i intelektualci iz cijelog svijeta nakratko odsjedati."

Keret, po kojem projekt nosi ime, ovu kuću-instalaciju smatra svojevrsnim odavanjem počasti svojim precima koji su ubijeni tijekom nacističke okupacije Poljske. On će u najužoj kući na svijetu boraviti šest mjeseci. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter