Najuspješnijim tvrtkama dodijeljena "Zlatna kuna"

Dodjela priznanja Zlatna kuna, nagrađeni (N. LAZAREVIĆ)
Dodjela priznanja Zlatna kuna, nagrađeni (N. LAZAREVIĆ)

Proizvodna tvrtka Bifix iz Buja, pulska cementara Calucem i porečki hotelijer Valamar Riviera, prema financijskim pokazateljima za prošlu godinu koje je istražila stručna služba HGK-Županijske komore u Puli, najuspješnije su istarske tvrtke, svaka u svojoj kategoriji, u skupini malih, srednjih i velikih trgovačkih društava. Danas su njihovim direktorima i predsjednicima uprava na svečanosti u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca uručene plakete "Zlatna kuna", dok su posebna priznanja dobili Uljanik Grupa i Istarska kreditna banka iz Umaga koji slave 160 odnosno 60 godina uspješnog poslovanja.

- Prošla poslovna godina pokazala je da je istarsko gospodarstvo vitalno, od prerađivačke industrije, brodogradnje i sofisticiranih informatičkih tvrtki koje posluju na globalnom tržištu, do turizma u kojem smo lider u Hrvatskoj, rekla je predsjednica Županijske komore Jasna Jaklin Majetić te pozvala javnu upravu i saborske zastupnike iz Istre da učine sve kako bi podrška gospodarskom sektoru u Hrvatskoj bila što veća.

Najboljima u istarskom gospodarstvu, koje bilježi velike investicije, čestitali su i župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić, obećavši sigurnu potporu i poticaje za gospodarski razvoj Istre i bolji život svih građana. "Mnoge su generacije Istrana", naglasio je Flego, "prošle kroz ove tvrtke. Naše zajedništvo obilježilo je istarski gospodarski put koji se oslanja na inovacije, investicije i izvoz".

Na sve generacije uljanikovaca, "koji su najveće bogatstvo pulskog brodogradilišta, tvorci ovog prepoznatljivog projekta u svijetu, koji je izgrađivao i Pulu", podsjetio je član Uprave Uljanik Grupe Veljko Grbac. Od 1856. godine kada je brodogradilištu položen kamen-temeljac i "Keisera", prvog porinutog broda, u Puli je do danas izgrađeno više od 400 plovnih objekata, od ratnih brodova, preko tankera i ro-ro brodova za prijevoz vozila, sve do najsuvremenijih jaružara i luksuznog kruzera za polarna mora koji ih tek čeka, rekao je Grbac te čestitao 160. obljetnicu svima kojima je Uljanik u srcu. Od preuzimanja riječkog brodogradilišta 3. maj Uljanik Grupa danas ima oko 4.000 zaposlenika.

- Dioničari, zaposlenici i klijenti dobitna su kombinacija za umaški IKB. Rastemo isključivo na rastu depozita, rekao je predsjednik Uprave Miro Dodić, preuzimajući priznanje za prvu privatiziranu banku u Hrvatskoj koja djeluje od 1965. godine. IKB je danas međunarodno priznata financijska ustanova, zapošljava 230 ljudi, a ove godine bilježe bilancu od 3,25 milijardi kuna te bruto dobit od 26 milijuna kuna.

Program dodjele prestižnih gospodarskih nagrada vodila je Sonja Marušić, nastupile su flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun, a gospodarstvenike su na dobročinstvo za zajednicu pozvali i Helga Može' Glavan, organizatorica, te Andrej Bader, autor izložbe o istarskim filantropima kroz stoljeća koja je postavljena u Svetim Srcima. (D. PALIBRK)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter