Najuspješnija turistička sezona u buzetskoj povijesti

Najiznajmljivači Jasminka i Miljenko Stanić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Najiznajmljivači Jasminka i Miljenko Stanić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Godina na izmaku bila je turistički najuspješnija u povijesti Buzeta, ocijenio je na sinoćnoj Skupštini gradske Turističke zajednice gradonačelnik i predsjednik TZ-a Siniša Žulić. Do početka prosinca ostvarene su rekordne brojke: 11.590 dolazaka, što je 25 posto više nego u istom razdoblju lani, te 42.482 noćenja što je 28 posto više. U porastu su i domaći i inozemni gosti među kojima prevladavaju turisti iz Njemačke, Italije, Austrije, Rumunjske i Ujedinjene Kraljevine. Ovakvom porastu turističkih brojki doprinijela je dobra turistička i gastronomska ponuda kao i brojne tradicijske, zabavne, kulturne, sportske manifestacije.

Znatno je povećan i broj iznajmljivača. Dok ih je lani bilo 85, ove godine registrirano je 105 iznajmljivača sa 163 smještajna objekta i 832 ležaja. Mila Nežić iz TZ-a naglasila je da je Buzet s klasterom Sjeverozapadne Istre (Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla), Grožnjanom i Oprtljem ove godine ušao u PPS destinaciju kroz projekt Hrvatska 365, čiji je cilj poticanje razvoja atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u pred i posezoni. Za Sjeverozapadnu Istru predsezona traje od 15. ožujka do 30. lipnja, a posezona od 1. rujna do 15. studenog.

Najznačajnije ovogodišnje aktivnosti odvijale su se u segmentu outdoora kroz projekte koje je Grad Buzet uz TZ kao partnera kandidirao na natječaje Ministarstva turizma. Na lokaciji Tombasin napravljen je fitness na otvorenom, uređena je Staza sedam slapova, a odobrena su sredstva za izgradnju adrenalinskog parka. Buzetski TZ je kroz projekt Walking & Trekking, koji se odvija na nivou Istre, snimio sve svoje pješačke staze (GPS), markirao svih sedam. U segmentu gourmeta, Buzet se ove godine kandidirao za nagradu EDEN (Europsku destinaciju izvrsnosti) te je ušao među pet finalista. Tema je bila lokalna gastronomija i turizam, a ocjenjivalo se i korištenje namirnica lokalnih proizvođača, prezentacija jela i vina, autohtonost namirnica i jela, raznolikost menija, poštivanje sezonalnosti namirnica.

- Nagrada EDEN vrlo je važna i cijenjena u cijeloj Europi te mi kao finalisti također ostvarujemo značajne beneficije. Ponukani tim priznanjem, odlučili smo gastro-dane podići na novu razinu te smo za sve ugostiteljske objekte koji su se voljni uključiti tiskali menije s ponudom njihovih jela po promotivnim cijenama. Do sada smo održali Dane tartufa, a traju Dani divljači, istaknula je Nežić.

U cilju podizanja kvalitete usluge u smještajnim objektima, razine gostoljubivosti i dobrodošlice, buzetski TZ od 2008. godine provodi akciju biranja najiznajmljivača istarskog sjevera. Prestižno priznanje za ovu godinu dodijeljeno je Jasminki Stanić, vlasnici Kuće Lavrika u malom selu Pruhari na Mlunskoj visoravni, 260 metara nad morem. Registrirana je 2013. godine kao kuća za odmor sa sedam ležajeva, s tri zvjezdice. Ove godine ostvarila je 532 noćenja, 42 posto više nego lani, a prosječna popunjenost je 133 dana.

"Jako nas je iznenadilo i razveselilo ovo priznanje", rekla je Jasminka Stanić kojoj pomažu suprug Miljenko i kćerka Irena. U Pruhare na odmor najviše dolaze gosti iz Njemačke, Austrije, pa čak i Amerike, a oduševljeni su kućom za odmor uređenom u autohtonom stilu, mirom i netaknutom prirodom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter