Najugroženiji ce biti poštedeni daljnjeg odricanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opacic ustvrdila je danas da pobjednik parlamentarnih izbora - Kukuriku koalicija nece smanjivati mirovine i socijalna davanja, porucivši da ce im to biti "zadnja linija obrane" u mjerama štednje koje ce se morati poduzeti iduce godine.

Ne mislimo smanjivati ni porodiljne naknade, djecje doplatke i invalidnine, izjavila je Milanka Opacic u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva", upitana za prve poteze buduce vlade.

Pred nama je težak posao, ali necemo donositi odluke koje bi udarale na one kojima je ionako teško, rekla je Opacic, koja ce, ako bude, kako se nagada, imenovana potpredsjednica vlade za društvena pitanja, odlucivati o naknadama socijalnim kategorijama. Svoju buducu dužnost u izvršnoj vlasti nije htjela komentirati jer, kaže, objavu buducih clanova vlade želi prepustiti mandataru.

Osvrcuci se na nagadanja o iducoj godini kao "godini punoj odricanja", podsjetila je da su clanovi koalicije u kampanji upozoravali na nužnost promjena i potrebe preusmjeravanja novca prema poduzetništvu i gospodarstvu. U tome, dodala je, ocekuju potporu gradana kojima ce "pošteno reci što su naslijedili, što treba ciniti i kada ocekuju rezultate poduzetih mjera".

Dodala je i kako se, unatoc željama gradana, teško može ocekivati skori rast standarda umirovljenika.

Govoreci o mogucim otpuštanjima u državnoj upravi, Opacic je rekla kako svi "oni koji su došli s politikom s politikom moraju i otici", ne želeci precizirati o kolikom broju dužnosnika je rijec.

To je, dodala je, praksa svuda uz svijetu, pa ce tako i oni koji budu došli "s našom politickom garniturom takoder i jednom trenutku morati otici".

Hoce li biti i drugih otpuštanja u državnoj upravi i javnom sektoru takoder nije mogla reci, buduci da, kaže, još nisu dobili podatke o broju zaposlenih u tim sektorima. "Prije nego što dodemo i vidimo stvarno stanje, teško je bilo što reci", rekla je Opacic, dodavši kako ne iskljucuje moguce preraspodjele zaposlenih u državnoj upravi i "dolazak svježe krvi", kako bi se poslovi, poput onih na pristupanju Europskoj uniji, ubrzali.

Upitana za komentar navodnih kadroviranja u policiji, Opacic smatra da trebati mijenjati zakon o policiji koji je omogucio da na znacajne pozicije dodu ljudi koji za to nemaju potrebne pretpostavke.

Novi saziv Sabora trebao bi, kaže, mijenjati i zakon koji se tice posvojenja djece kako bi se pojednostavio i ubrzao postupak posvojenja na dobrobit djece. Upitana za komentar rada glavnog državnog odvjetnika, Opacic mu u prvom redu, rekla je, zamjera što kaznene prijave protiv politickih dužnosnika nije promptno rješavao, te dovodio nevine ljude, poput Obersnela ili Mršica, u situaciju da ih mediji razapinju na stup srama.

Istaknula je i kako ce o njegovu radu, kada mu bude istjecao mandat, u prvom redu odlucivati Sabor. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter