Najtraženiji konobari, kuhari i prodavaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici ove godine, prema podacima portala MojPosao, bila su konobar, prodavac, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozac, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist i frizer, a od ukupnog broja oglasa na tom portalu, šest posto se odnosilo na Istarsku županiju.

Najviše oglasa s mjestom rada u Istri bilo je za djelatnost Turizam i ugostiteljstvo - cak 44 posto. Slijedi kategorija Prodaja (trgovina) u kojoj je objavljen 21 posto oglasa. Najmanje je objavljeno za djelatnost Financije i racunovodstvo, Arhitektura te Dizajn i umjetnost i Skrb - svega nekoliko oglasa. Kao i na razini cijele države, i u Istri su najtraženija zanimanja konobar, kuhar i prodavac.

Najveca ponuda i potražnja zabilježena je u prodaji, turizmu i ugostiteljstvu te u administrativnim zanimanjima. Najdeficitarnije kategorije zanimanja, gdje potreba za radnicima postoji, ali ih nema dovoljno na tržištu, jesu: Zdravstvo i socijalni rad, Turizam i ugostiteljstvo te Strojarstvo i brodogradnja. Najsuficitarnije su pak Ljudski resursi, Bankarstvo te Skladištenje i logistika.

U oko 7.000 objavljenih natjecaja poslodavci su samo u polovici slucaja nudili stalni radni posao, odnosno 55 posto oglasa odnosilo se na takvu vrstu zaposlenja, a to je 12 posto manje nego u prvoj polovici 2011. godine.

Najviše se traže kandidati sa srednjom strucnom spremom, u prosjeku s dvije godine i osam mjeseci radnog iskustva, te sa znanjem engleskog i rada na racunalu.

Bila su objavljena 284 oglasa za osobe s invaliditetom što je za cetvrtinu više nego u istom razdoblju lani.

Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 166 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, a najviše za podrucje telekomunikacije, strojarstva i brodogradnje te elektrotehnike. S obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemackoj te Ujedinjenim Arapskim Emiratima. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter