Najtopliji Hum + 37,7 stupnjeva

Hum (M. ANGELINI)
Hum (M. ANGELINI)

Službeno, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Pazin je u ponedjeljak, 6. srpnja, s najvišom dnevnom temperaturom od 35,8 stupnjeva Celzijevih, bio najtopliji hrvatski grad. Pratio ga je  Zagreb s 35,3, zatim Osijek 35,1 te na Jadranu Mali Lošinj s 34,6 stupnjeva Celzijevih. Današnji je dan u Pazinu već osmi uzastopni vrući dan, a niz je započeo posljednjeg dana lipnja. Prosječni srpanj donese u Pazinu jedanaest vrućih dana.

Pula je pak u ponedjeljak, 6. srpnja u 14 sati prema DHMZ-u vrila na 33; Poreč 31, a Rovinj 30 stupnjeva, dok je Istramet u Pazinu toga rekordnog dana izmjerio maksimum od 35,1 stupanj.

Bila je to samo uvertira u vrući utorak, 7. srpnja, kada su se temperature zraka vinule još više na živinoj skali. Pazin se jučer prema podacima Istrameta ponovno topio na 35 stupnjeva; Pula i Vodnjan 34; Poreč i Rovinj 33; Umag i Labin 32, dok je od istarskih gradova rekorder bio Buzet (Sveti Ivan) s 37,3 stupnjeva. Ipak, od svih istarskih meteopostaja, najviše je temperatura porasla u najmanjem gradu na svijetu, Humu, gdje je izmjereno 37,7 stupnjeva. Pratile su ga već spomenuta buzetska postaja Sveti Ivan i ona u selu Vrh na Buzeštini (37,3 stupnjeva).

Vrhunac vrućina

Temperature zraka na brojnim Istrametovim meteorološkim postajama jučer su već u 9 sati ujutro porasle na 30 stupnjeva, što je poprilično uvjerljiv pokazatelj da je stigao vrhunac vrućina, poručuju iz Istrameta, koji s ponedjeljka na utorak bilježe prosječan porast temperatura od tri stupnjeva.

Blaže osvježenje najavljuju u noći na četvrtak, a pritom su lokalno mogući vrlo izraženi grmljavinski pljuskovi uz olujni vjetar i tuču, no sustavi će biti izolirani. S osvježenjem, koje stiže u četvrtak, temperature zraka snizit će se na prosječne vrijednosti za doba godine, ili će se zadržati stupanj-dva iznad prosjeka, najavljuju iz Istrameta dodajući da će se maksimalne dnevne vrijednosti i dalje zadržavati oko 30 stupnjeva, posebice uz obalu. Noći će biti ugodnije, naročito u unutrašnjosti. Sunčano i vruće ljeto nastavlja se nakon fronte, ali uz puno primjerenije temperature zraka.

Pljuskovi na krajnjem sjeverozapadu

Fronta se očekuje u noći na četvrtak, no iako će nestabilnosti biti izolirane, tamo gdje do razvoja dođe, moguće je izraženije nevrijeme uz tuču i prolazno olujni vjetar. Slabo, na moru umjereno jugo zamijenit će bura koja će na poznatim lokalitetima nakratko biti jaka. Prema većem dijelu prognostičkih modela najveća mogućnost izraženijih pljuskova postojat će na krajnjem sjeverozapadu Istre, a najmanja na krajnjem jugu. Smirivanje vremena uslijedit će vrlo brzo, već u četvrtak prijepodne, zaključuju iz Istrameta. Toplinski val, koji je zahvatio naše krajeve, krenuo je iz zapadne Europe pa se tako ovih dana i u drugim europskim državama obaraju rekordi. Njemačka je tako 5. srpnja "skinula" dosadašnji apsolutni rekord, naime, u bavarskom mjestu Kitzingen temperatura se popela na 40,3 stupnjeva Celzijevih.

Voda najtoplija u Puli, najhladnija u Pazinu

Jučer je temperatura mora u Puli iznosila 26, Opatiji 25, a Rovinju 24 stupnjeva Celzijevih. Kao kuriozitet navedimo da je temperatura vode Pazinčice na mjernom mjestu Zarečki krov prema mjerenjima županijskog Zavoda za javno zdravstvo početkom srpnja iznosila 21,2 stupnjeva. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter