Najtežim bolesnicima dostupnija pomoć liječnika

Novo vozilo tima palijativne skrbi (M. ANGELINI)
Novo vozilo tima palijativne skrbi (M. ANGELINI)

Djelatnost za palijativnu skrb pri Istarskim domovima zdravlja nabavila je prvo vozilo za svoj mobilni tim pa će biti dostupnija najtežim bolesnicima.

Liječnici iz ekipe dosad su kod pacijenata odlazili vlastitim automobilima, a u prvih šest mjeseci obavili su 460 kućnih posjeta diljem Istre - pregleda, punkcija, kateterizacija, postavljanje sondi, zbrinjavanje dekubitusa. Dobni raspon korisnika bio je od 24 do iznad 90 godina starosti.

Nabavljeno je vozilo plaćeno novcem iz proračuna Istarske županije, koja je do 1. rujna jedina financirala skrb za najteže bolesnike kod kuće. Naime, od prvog dana rujna HZZO će s 300.000 kuna godišnje financirati jedan mobilni tim, pa će se tako konačno moći stalno zaposliti specijalist onkolog - radiolog dr. Diego Brumini i medicinska sestra Marijeta Milani.

Pored njih u službu pomoći teško bolesnih pacijenata uključeni su liječnici - neurologinja, kirurg, psihijatar te farmaceutkinja, psihologinja i patronažne sestre. Svi oni pomažu na terenu uz svoj redovni posao. Stoga je i dalje neophodna financijska dotacija iz županijskog proračuna putem koje se, između ostalog, osigurava i novac za potrošni materijal i lijekove, kao i nadoknada za dopunski rad liječnika.

Da su potrebe za takvom skrbi sve veće dokaz su sve češći pozivi na broj telefona 522 242 u sjedištu službe, u Domu zdravlja u Puli, gdje medicinska sestra dežura od 8 do 15 sati.

- U Istarskoj županiji palijativnu skrb treba u većem ili manjem obimu oko 1.500 bolesnika, a pomoć treba još toliko njegovatelja. Jasno da obiteljski liječnici pružaju temeljnu skrb bolesnicima u kućnim uvjetima, a sve češće zajednički ili u suradnji s njima skrbimo se o teško bolesnim osobama u kućnim uvjetima, rekla je inicijatorica Julijana Franinović Marković.

- Palijativna skrb brine se dominantno za onkološke bolesnike, ali i sve više za one s neurološkim bolestima u terminalnoj fazi, kao što su Parkinsonova bolest, moždani udar, multipla skleroza i druge.

Julijana Marković dodaje da stvaranje kvalitetne palijativne skrbi nije samo zadaća medicine, socijalne skrbi ili županijske uprave.

- Potrebno je sudjelovanje cijele zajednice, svaki čovjek može na neki način pomoći da smanjimo patnju bolesnih (i zdravih). Mislim da je stvaranje palijative skrbi u Istarskoj županiji svojevrsni test našeg zajedništva u dobrom. Do sada nam ide uistinu dobro, zahvalni smo svima koji u tome sudjeluju, zaključuje liječnica. (J. ORLIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter