Najteži covjekov ispit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Samo je san stvarnost" rijeci su kojima na pozornici završava, a u gledatelju tek otvara cijeli niz pitanja monodrama "Ispit savjesti" autora i glumca Roberta Kurbaše.Prošlog ljeta premijerno odigrana u kaštelanskom dvorcu Vittori, monodrama je uprizorena u poreckom kazalištu, gdje je privukla velik broj gledatelja.

Predstava u kojoj Kurbaša glumi, potpisuje režiju i adaptaciju tekstova, za ciji je izbor zaslužan Tomislav Najev, složeni je mozaik lirske proze velikog književnika Tina Ujevica. Ona se u monodrami ispreplice s bezvremenskom ispovjednom pricom mladica koji traži odgovore na pitanja o smislu života.

Ovaj smion Kurbašin potez - da na kazališne daske donese manje poznat dio stvaralaštva jednog od naših najvecih pjesnika - nije mogao proci nezapaženo.

Iako u zadnje vrijeme široj javnosti poznatiji po ulogama u domacim sapunicama i televizijskim angažmanima, ovaj bivši clan drame splitskog HNK i slobodni umjetnik u kazalištu Planet Art pokazao se kao ugodno glumacko iznenadenje koje je zadovoljava i izbirljiviju kazališnu publiku.

Njegova nastojanja da Ujevica "izvuce" iz ustaljenih književnih okvira i pokaže da su njegova razmišljanja danas aktualnija nego ikada prije, svakako zaslužuju rijeci hvale. Uspjehu su pridonijeli i splitska glumica Jelena Bosancic, koja je "posudila" glas za naraciju, te autor glazbe Miki Nopling.


Podijeli: Facebook Twiter