Najteži boškarin od 1.252 kilograma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najteži vol ovogodišnje Jakovlje je 8-godišnji Boškarin Antuna Antunovica iz Cabrunici, koji je na javnoj vazi težio 1.252 kilograma. Tako je docekao službeno proglašenje nakon prošlogodišnjeg bijega sa vage. Iza njega plasirali su se Boškarin Marija Udovicica iz Radetici sa 1.136 i Bakin Marija Gašparinija iz Fabci sa 1.118 kilograma.

Strucno povjerenstvo, u kojem su bili Alfredo Jadrejcic, Neven Rimanic, Mario Krizmanic i Ivanka Bervida je najposlušnijim proglasilo Galjarda i Bakina Severina Jugovca iz Bužleti. Iza njih su Savin ?ina Bernobica iz Buraja te Boškarin i Galjardo Marija Gašparinija. Najljepšim je proglašen Boškarin Ivane Maružin iz Maružini. Drugo i trece mjesto u ovoj disciplini dijele Bakin Emila Rojnica iz Orihi i Jelen Stanka Bužlete Venera iz Glavani.

Svi nagradeni dobili su plakete koje u im podijelili Miljenko Rakic iz Ministarstva poljoprivrede, Milan Antolovic, procelnik za poljoprivredu Istarske županije i Sandro Jurman, nacelnik opcine Kanfanar. Prvonagradeni su i ovjencani vijencima. Ivani Maružin urucena je posebna plaketa u znak sjecanja na oca Marina, jednog od najvecih uzgajivaca istarskog goveda, tragicno preminulog u prometnoj nesreci.





Na ovogodišnjoj smotri, koju su opcina Kanfanar i njena turisticka zajednica organizirali 21. put, sudjelovalo je 18 odabranih kastriranih istarskih volova. Uz nagradene tu su bili Boškarin Verdilija Brešcica iz Cesari, Istro i Galjardo Marija Katarincica iz Hriba, Savin Borisa Orlica iz Klarici, Bakin Antona Marasa iz Marasi, Istro i Berlino Stefana Golcica iz Šverki te Bakin Alda Štifanica iz Višnjana.

Da bi se dobilo pobjednike valjalo je odraditi zahtjevni protokol. Volovi su se sa vlasnicima okupili na sajmištu, gdje je pred velikom brojem posjetitelja smotra otvorena uz nastup baljanske Limene glazbe i mjesnog KUD-a "Dvigrad". Volovi su potom praceni publikom i brojnim snimateljima obišli cijeli Kanfanar. Predvodile su ih dvije zaprege sa vozima, na kojima su folkloraši pjevali i svirali.



Na javnoj vagi svakog pojedinog vola je izvagao Sergio Meden, a clanovi strucnog povjerenstva su pažljivo pratili regularnost. Težine volove publici je prenosio voditelj ovogodišnje smotre Mario Bencic. Potom je u vali kraj osnovne škole, nacickanoj promatracima, prikazano umijece oranja parom volova. Sa nekoliko vrsta plugova orala su cetiri para volova.

Prilikom nagradivanja najboljih Miljenko Rakic, ravnatelj Uprave poljoprivrede i poljoprivredne industrije Ministarstva poljoprivrede se zahvalio uzgajivacima što su svojim upornošcu sacuvali autohtonu vrstu istarskog goveda, koja je bila pred nestajanjem. Njima, Županiji, opcinama i gradovima koji potpomažu smotru zahvalio se i Sandro Jurman, naglasivši da njen znacaj još nije prepoznao turisticki sektor. Milan Antolovic je podsjetio da se od pocetka iduce godine mijenja nacin premiranje u poljoprivredi, pa se premije više nece dobivati po grlu uzgojene stoke vec po zaštiti i valorizaciji autohtonog goveda i višu cijenu njegova mesa.


Podijeli: Facebook Twiter