Najteži boškarin Marija Udovičića težio je 1.248 kilograma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kanfanar je i ove godine, po dvadeset i sedmi put, bio mjesto okupljanja istarskih dobroćudnih divova na poznatoj subotnjoj Smotri istarskih volova koja se održava u sklopu tradicionalne narodne proslave Jakovlje.

- Davne 1991. krenuli smo skromno, a danas ponosno možemo reći da smo spasili boškarine, poručio je na svečanom otvaranju smotre istarskih volova, kanfanarski načelnik Sandro Jurman podsjetivši da je upravo na vrijeme kada je na Poluotoku bilo tek 125 rasplodnih grla uz institucionalnu pomoć jedinica lokalne samouprave istarsko govedo spašeno od izumiranja, te danas Istra raspolaže s dvije tisuće grla. Riječi dobrodošlice uzgajivačima i brojnim posjetiteljima smotre uputila je istarska dožupanica Sandra Ćakić Kuhar, kao i pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović.

Najposlušnije grlo došlo iz Višnjana

Na smotri volova ove se godine našlo 23 grla, a 17 od njih bilo je u konkurenciji za nagrađivanje. Kategorije su bile ljepota, težina i poslušnost. U kategoriji "Ljepota" prvo je mjesto zauzeo boškarin u vlasništvu Alojza Krizmanića iz Velog Ježenja kraj Pazina, star devet i pol godina, drugoplasiran ljepotan je od Marinele Jugovac iz Bužleti pokraj Grožnjana, a trećeplasiran jedan primjerak iz Glavani na Barbanštini čiji je ponosni vlasnik Stanko Bužleta.

Što se tiče kategorije "Poslušnost", najposlušnije grlo došlo je iz Višnjana, a doveo ga je Mario Gasparini, Marinela Jugovac slavila je drugo mjesto sa svojim parom volova, dok je trećeplasiranog vola doveo vlasnik iz Višnjana, Aldo Štifanić.

Težina, je također bila jedna od atraktivniji kategorija, pa je prvo mjesto, zahvaljujući preciznom vaganju, zauzeo primjerak težak 1.248 kilograma u vlasništvu Marija Udovičića iz Gospodi na Tinjanštini. Drugoplasirani je primjerak bio Alojza Krizmanića iz Velog Ježenja pokraj Pazina i težio je 1.026 kilograma, a trećeplasirani s težinom od jedne tone, bio je vol Marija Gasparinija iz Fabci pokraj Višnjana. Posebno je dojmljiva bila demonstracija oranja u vali kojoj su se mogli pridružiti i posjetitelji.

Suradnja Kanfanaraca s Bjelovarom

- Na poziv načelnika i prijatelja Jurmana rado smo se odazvali posjetu, tim više jer smo obostrano uvjereni da će ova posjeta uroditi daljnjom dugoročnom suradnjom. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je poljoprivredna županija u kojoj se održava i jedan od najpoznatijih stočarskih sajmova u Gudovcu na kojem će kao posebni gosti ove godine biti Kanfanarci, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak dodavši da na svome području planiraju udružiti poljoprivrednike, uzgajivače, voćare, povrćare i medare kako bi svoje proizvode plasirali u vrtiće i škole.

- Nadamo se da će to biti svojevrsna platforma za daljnje širenje plasmana iz kontinentalne na primorsku Hrvatsku, odnosno Istru i Dalmaciju, kazao je pun optimizma Hrebak, zaključivši razgovor riječima kako je Istra znala i uspjela spasiti boškarina, a sada je red da to kontinent učini sa svojim selima. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter