Najteži bolesnici teže do terapije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smanjenje budžeta za skupe lijekove od 100 milijuna kuna, predvideno rebalansom, prebacit ce taj financijski teret na bolnicke proracune, te ce lijecenje najtežih bolesnika ponovno ovisiti o stanju u bolnickoj blagajni, odnosno o odluci lijecnika o tome kojem ce pacijentu propisati odredenu terapiju.

Ovisnost pacijenata o bolnickim budžetima pokazala se lošim rješenjem, jer je dio pacijenata zbog ogranicenih sredstava pojedine bolnice ostajao bez potrebne terapije.

Upravo zbog toga je nastao Fond za skupe lijekove, koji je od osnivanja 2006. do danas narastao s pocetnih 150 na 550 milijuna kuna. Na listu skupih lijekova uvršteni su deseci lijekova za rijetke i onkološke bolesti, te bolesti poput hepatitisa i multiple skleroze. Samo je u zadnjih nekoliko mjeseci na listu skupih lijekova uvršteno 11 novih inovativnih lijekova, što je ministar Milinovic prikazao kao svoj veliki uspjeh.

Skidanje 100 milijuna kuna s racuna Fonda skupih lijekova za isto toliko ce opteretiti bolnicke proracune.

- Mnogi pacijenti ni dosad nisu mogli dobiti ono što im treba, a ovim smanjenjem takvih ce pacijenata biti sve više - uvjerena je Mensura Dražic, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

- Vec dogadalo da u istoj sobi leže dva pacijenta s istom dijagnozom, i jedan dobije skupi lijek, a drugi ne, jer je lijecnik valjda procijenio da je, kad vec nema novca za obojicu, bolje lijeciti mladeg, ilustrira Dražic.


Podijeli: Facebook Twiter