Najteža poglavlja netaknuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon gotovo jednogodišnje slovenske blokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom, Hrvatska je konacno - u samo pola sata koliko je jucer trajala pristupna konferencija u Bruxellesu - zahvaljujuci ljubljanskom dogovoru Jadranke Kosor i Boruta Pahora, otvorila šest i zatvorila pet pregovarackih poglavlja.

- Ovo je kljucan dan ne samo za Hrvatsku, vec za cijelu regiju i proces europskog proširenja, kazao je nakon deblokade predsjedavajuci EU-a Carl Bildt najavljujuci da ce hrvatsko-slovenski granicni spor biti riješen na temelju medunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Jandrokovic nada se, pak, da ce Hrvatska završiti pregovore do sredine sljedece godine. Hrvatska je otvorila sljedeca poglavlja: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda, Sigurnost hrane, Pravda, sloboda i sigurnost te Regionalna politika, a zatvorila poglavlja: Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovackih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Tri poglavlja - Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika - iako spremna za otvaranje, ostala su blokirana zbog slovenskih "sadržajnih primjedbi", koje, medutim, Ljubljana nije javno definirala. Rijec je o slovenskom "osiguracu" da ce se dogovor Kosor-Pahor poštovati.

Osim ta tri poglavlja, na otvaranje cekaju još najteža poglavlja Tržišno natjecanje te Pravosude i temeljna prava, cije otvaranje ovisi o privatizaciji brodogradilišta i suradnji s Haaškim sudom, odnosno topnickim dnevnicima. Dakle, da bi zakljucila pregovore, Hrvatska još mora otvoriti i zatvoriti tih pet poglavlja jer dan uoci cetvrte obljetnice pocetka pristupnih pregovora Hrvatska ima 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja od ukupno 33 poglavlja. Cijelo europsko zakonodavstvo podijeljeno je u 33 podrucja, a zemlja kandidat u svakom od tih podrucja mora se prilagoditi pravilima EU-a.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn nazvao je otvaranje i zatvaranje 11 poglavlja "probojem" za nastavak pregovora nadajuci se da ce to Hrvatsku ohrabriti da završi pregovore. Rehn se nada i skorom potpisivanju sporazuma o arbitraži. Odmah poslije deblokade hrvatskih pregovora nastavljeni su i pregovori o granici, no konacan dogovor o arbitražnom sporazumu nije postignut. Ministar Jandrokovic najavljuje da je dogovor blizu i da ce za njega možda trebati još samo jedan sastanak, baš kao i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar, koji je i jucer bio "spreman za sve", pa i parafiranje arbitražnog sporazuma.


Podijeli: Facebook Twiter