Najstariji pulski pas uspješno preživio operaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najstarijih, ako ne i najstariji pulski pas, kuja Mrvica, križanka stara cak 22 godine - što bi u ljudskim godinama bilo više od 140 (!), preživjela je pocetkom ovog tjedna uspješan operativni zahvat u pulskoj specijalistickoj veterinarskoj praksi Hajster pod vodstvom mr. Henrija Hajstera. Kuja Mrvica srcani je bolesnik i vec cetiri godine pije lijekove, a vodi se pod dijagnozom mitralna insuficijencija. Njena vlasnica je Višnja Požar iz Pule.

Hajster kaže da je ovaj put problem bio u usnoj šupljini, odnosno trulim zubima, zubnom kamencu, upali gingive i cijele usne šupljine, a što je imalo za posljedicu prestanak uzimanja hrane, ali i lijekova za srce, pa je to bila prijetnja mnogobrojnim komplikacijama.

- Ovaj problem nije bilo moguce riješiti konzervativnim putem, lijekovima, vec radikalno, što znaci operativno, vadenjem zuba, skidanjem kamenca i obradom gingive, koja je hiperplasticna te kao takva predstavlja problem kod zagriza. Ovakvi zahvati zahtijevaju opcu anesteziju, a kako je naša Mrvica stara 22 godine i uz to srcani bolesnik, bilo je teško odluciti se za operativni zahvat jer smo bili svjesni velike mogucnosti da se Mrvica ne probudi, kaže Hajster.

S obzirom na to da nisu baš ni imali previše izbora, uz apsolutnu podršku vlasnika i opsežne pripreme, pristupili su zahvatu. Operacija je trajala sat i 20 minuta, nakon cega se maksimalni trud uložio u što brže budenje Mrvice.

- Moram naglasiti da nam je od velikog znacenja bila i sofisticirana oprema koja nam je omogucila tu vrstu anestezije koja je bila najprikladnija za Mrvicu. Sve je prošlo, Bogu hvala, dobro, dodaje Hajster.

Na kontroli obavljenoj vec iduceg dana nakon operacije vlasnica je duhovito dometnula da Mrvica želi živjeti da bi mogla još jesti. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter