Najstariji pronašao najtežeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na potezu izmedu Šušnjevice i Raškog mosta u srijedu rano ujutro pronaden je bijeli tartuf težak 55 dekagrama. Najveci je to ovosezonski ulov buduci da nova sezona službeno pocinje 15. rujna.

No, uz taj rekord srušen je još jedan jer tartufa kapitalca pronašao je zasigurno najstariji istarski tartufar, 84-godišnji Petar Fakin iz Livada. Nekoliko sati nakon pronalaska tartuf je neznatno izgubio na težini pa je vaga pokazala nekoliko grama manje.

Poznato je da mjesto pronalaska ovakvih kapitalaca, tartufari kriju kao zmija noge pa tako ni Fakin nije otkrio tocnu lokaciju. Rekao nam je tek da je za ovakav ulov zaslužan i dobar njuh njegova psa.

Lola je 11 godina star križanac izmedu istarskog gonica i labradora i upravo je zato izvrstan pas. Naime, otkrio nam je Fakin, labrador sluša komande, a gonic ima dobar nos.



- Tartufarenjem se bavim gotovo otkako sam živ, a prvi sam put u šumu krenuo sa stricem Joakimom Bencicem. Imao sam tada nepunih jedanaest godina, prisjeca se Petar. Na pitanje kakva ce biti ovogodišnja sezona, šeretski uzvraca: "Mogu vam lagati ili reci tocno. Želite li tocan odgovor? Pitajte me za Božic".

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, prisjeca se, u ovo doba prehranjivali su se sa tartufima. Svojevremeno su, supruga i on, u dva dana mogli pronaci pet-šest kilograma tartufa. Tartufi su se mogli tražiti bez pasa, na rijecnim obalama Mirne. Bilo je dovoljno samo zagrepsti tamo gdje je bila malo podignuta zemlja. Danas je Fakin sretan ako pronade pet zrna, a kamoli ovakav kapitalni ulov.

Iako je operirao oba kuka, glasnice i žuc te hoda uz pomoc štake, pred Petrom Fakinom, nekadašnjim trgovcem, mogu se sakriti i puno mladi tartufari jer on bez problema propješaci i više od cetiri sata dnevno. U cemu je tajna uspješnog tartufara, upitali smo Fakina.

- Treba znati pozicije i imati dobrog psa, uzvratio je i dodao da mu je tartufarenje u krvi.

Pohvalio se da je u njegovoj, s prekidima 73 godine dugoj tartufarskoj karijeri, ovo najveci tartuf koji je pronašao. Petar ne pamti da je ikada pocetak sezone obilježio ovakav ulov. No sve je uranilo, rekao nam je, pa i grožde se nekada bralo u listopadu, a ne pocetkom rujna kao ove godine.

Tartufa kapitalca za nešto više od tisucu eura otkupio je Giancarlo Zigante. Tartufarenjem se i sam bavi 41 godinu pa niti on ne pamti da je sezona ikad pocela ovakvim kapitalcem.

Zigante je još uvijek jedini Guinnessov rekorder iz doline Mirne. Prije dvanaest godina pronašao je primjerak težak 1,31 kg koji je zabilježen u Guinnessovoj knjigi svjetskih rekorda kao najveci tartuf na svijetu. Medijsku slavu vješto je iskoristio. U Livadama je otvorio restoran i trgovinu, a u Plovaniji proizvodnu halu za konzerviranje i preradu tartufa.


Podijeli: Facebook Twiter