Najstariji posjetitelj Subotine stigao iz Chicaga

Joseph Morgan u Uredu notaja ud Subotine (G. Č. Š.)
Joseph Morgan u Uredu notaja ud Subotine (G. Č. Š.)

Točno mu je sto godina i iz dalekog Chicaga prevalio je oko sedam i pol tisuća kilometara do Istre i došao u Buzet na Subotinu po starinski. Joseph Morgan najstariji je posjetitelj u dvanaest godina održavanja ovog tradicijskog pučkog sajma i gotovo je vršnjak izvornom sajmu jer je Subotina po starinski po svemu nalik na pučke fešte kakve su se u gradu održavale na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Da je tome doista tako potvrdio nam je službeno notajo ud Subotine Matija Nežić koji mu je napisao Kunfirmu, potvrdu o upisu u Libar od Subotine po starinski i prisustvovanju toj manifestaciji. Kao najstariji posjetitelj, dobio je i rodni list.

"Ostali smo iznenađeni kada nam je rekao koliko mu je godina jer izgleda puno mlađe. Ime mu je Joseph Morgan, rođen je 1913. godine u Kaštelu kod Buja, a rekao nam je da živi u Chicagu. Pitali smo ga ime roditelja, mjesto rođenja i poželjeli mu da se dogodine vrati na Subotinu", rekli su nam Matija Nežić i njegova suradnica Dijana Kolaković iz Ureda notaja ud Subotine.

Libar od Subotine po starinski vodi se od 2005. godine i u njega se ne upisuju svi posjetitelji, već samo oni koji navrate do Zavičajnog muzeja i izraze želju za upisom da bi dobili Kunfirmu. To je dokument na specifičnom papiru, ispisan tintom i perom, krasopisom koji je ujedno i atraktivan suvenir buzetskog revitaliziranog sajma kojim se u što izvornijem obliku, s domaćom hranom, tradicijskom muzikom, dijalektalnom riječju i odjećom želi dočarati ugođaj pučke fešte kakav je u starom gradu Buzetu vladao prije stotinjak godina. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter