Najstariji čovjek na svijetu slavi 116. rođendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najstariji čovjek na svijetu slavi u petak 116. rođendan i gradska uprava u kojoj živi u Japanu pokreće istraživanje o stogodišnjacima kako bi otkrila tajnu njihove dugovječnosti.

Jiroemon Kimura će slaviti s najbližima kojima će se pridružiti i gradonačelnik Kyotanga, grada na zapadu Japana, a primit će i čestitke premijera Shinza Abea. Kimura je najstariji muškarac na svijetu, a najstarija žena je Misao Okawa, također Japanka koja je 5. ožujka proslavila 115. rođendan.

Kimura je rođen 19. travnja 1897. i četrdesetak godina je radio u pošti, da bi se po odlasku u mirovnu posvetio poljoprivredi sve do 90. godine.

"On je nepušač, prestaje jesti prije potpunog osjećaja sitosti i umjereno konzumira alkohol", rekao je jedan dužnosnik Kyotanga, grada sa 60.000 stanovnika. Blizu stotinjak stogodišnjaka živi u Kyotangu i gradska uprava je pokrenula istraživanje o prehrambenih navikama kako bi dokučila tajnu njihove dugovječnosti.

Kyotang se nalazi između Japanskog mora i jednog planinskog lanca nedaleko povijesnog Kyota i uživa u bogatoj ponudi morskih plodova i poljoprivrednih proizvoda. Istraživanjem će se pokušati uspostaviti povezanost između lokalne prehrane i dugovječnosti. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter