Najstarije orgulje u Istri opet u punom sjaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U punom su se sjaju na svoje stogodišnje prebivalište nakon potpune obnove vratile najstarije orgulje u Istri, iz župne crkve u Lovrecici, koje potjecu iz 1773. godine. Tim je povodom u cetvrtak navecer održano misno slavlje koje je predvodio Ivan Milovan, biskup porecki i pulski, uz koncelebraciju sadašnjeg i negdašnjeg župnika Lovrecice, Željka Rajcica i Lina Zohila, koji su zaslužni za revitalizaciju 278 godina starih orgulja, koje je mons. Milovan posvetio.

Za višestoljetne povijesti orgulje su doživjele više intervencija i preinaka da bi posljednjom, ovogodišnjom temeljitom i cjelovitom restauracijom u uglednoj zagrebackoj tvrtki Heferer poprimile gotovo izvorno stanje uz još potpunije oživljavanje funkcionalnog i fonickog fundusa. Inace, orgulje su mehanickog sustava sa zracnicom na kliznice i tonskim kancelama.

- Ovo je za sve nas svojevrsni blagdan i prigoda za zajednicko veselje poradi povratka orgulja na mjesto gdje su vec punih sto godina. Treba li isticati da su uz zvuke tog instrumenta misna slavlja svecanija i uzvišenija. Zahvalni smo svima cijom smo inicijativom i pomoci uspjeli na tako dojmljiv nacin oživjeti taj dragulj sakralne baštine kroz koji cuvamo našu duhovnost. Za ovo vrijeme je to itekako vrijedno i znakovito poradi pokoljenja koja dolaze. Kako su nama naši predi takvo što ostavili u naslijede jednako tako i mi imamo obvezu ocuvati to bogatstvo glazbenih bisernica u sakralnim zdanjima naše biskupije, istaknuo je biskup Ivan Milovan.

Uslijedio je potom cjelovecernji koncert. Pred brojnim posjetiteljima nastupili su sopranistica Marija Kuhar Šoša i orguljaš Pavao Mašic. Nakon izvedenih djela Stradella, Sweelincka, Antica, Battiste, Bacha, Caccinija, Morandija, Faurea i Mozarta sretni župljani Lovrecice su uz kolace i pice podijelili veselje sa svima koji su pristigli na ovaj velicanstveni dogadaj, te skromnim poklonom iznenadili mons. Ivana Milovana koji je tog dana imao rodendan.

Od biskupijskog referenta za obnovu orgulja Mladena Juvenala Milohanica doznajemo da je obnova trofejnih orgulja iz župne crkve sv. Lovre koštala 256 tisuca kuna, u cemu je znacajna potpora Ministarstva kulture, Županije, Biskupije i župne zajednice. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter