Najstarija talijanska banka gasi 4.600 radnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posrnula talijanska banka Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) objavila je u srijedu, dan nakon što je prihvatila spasonosni zajam države, da ce do 2015. godine ukinuti 4.600 radnih mjesta.

Ta najstarija banka u svijetu pozajmit ce tako od države oko 1,5 milijardi eura kako bi otplatila dugove i ojacala kapital, a prema strateškom planu za razdoblje od 2012. do 2015. godine smanjit ce broj radnih mjesta i prodati odredenu imovinu.

Banka sa sjedištem u Toskani provest ce nužne mjere kako bi do kraja godine dobila spasonosni zajam procijenjen u iznosu od oko 1,5 milijardi eura, kaže se u bancinom priopcenju.

Novi strateški plan "obuhvaca znacajno jacanje kapitala, odlucne mjere za zaštitu kvalitete imovine, strukturalnu ravnotežu likvidnosti, te neovisnost u odnosu na Europsku središnju banku (ECB)".

U talijanskoj vladi smatraju da moraju pomoci banci buduci da je priznala da ne može pribaviti kapital od privatnih ulagaca zbog postojecih vrlo promjenjivih uvjeta na tržištu u kontekstu produbljivanja krize u eurozoni.

BMPS ce izdati obveznice rezervirane za državu u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde eura kako bi osigurala 1,5 milijardi eura koje joj je država ponudila za spašavanje i kako bi otplatila dug po državnom zajmu koji je uzela 2009., u jeku financijske krize. Do 2015. planira otplatiti tri milijarde eura duga.

Banka utemeljena davne 1472. godine ujedno je najavila gašenje 400 podružnica i pokretanje online banke, navodi se u bancinom priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter