Najstarija "puljanka" pred urušavanjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo Puljana zna da u sporednoj ulici starogradske jezgre postoji iznimno vrijedan graditeljski spomenik, najstarija zgrada u Puli sagradena oko 1370. godine. Ta se zgrada nalazi se na uglu Maksimijanove i Prolaza kod zdenca. Malo Puljana zna za nju, a uskoro, ukoliko se nastavi dugogodišnje ignoriranje nadležnih, nece imati što znati. Spomeniku kulturne baštine prijeti urušavanje, i to ne samo zbog zuba vremena, vec i zbog nebrige Grada i službi te ucestalog prodrmavanja uzrokovanog gradevinskim radovima. U zgradi, kojom bi se tritisucljetni grad trebao ponositi, nalaze se dva stana. Zgrada je u dvotrecinskom vlasništvu Grada.

Muke po zgradi pocele su 1982. godine, kada je zbog zamjene sata za vodu napuknuo vanjski zid. Dvije godine nakon puknuca vanjskog zida urušio se medukat i propale su stepenice, pa se zapalile su se elektricne instalacije... No, ono najgore tek je uslijedilo u godinama osamostaljenja države kada je 1994. sa zgrade otucena žbuka u potrazi za izvornim prozorom kojim se dokazivala starost zgrade. Prozor je pronaden, ali fasada do današnjeg dana nije obnovljena. S obzirom na dotrajalost i kamenu gradu, u unutrašnjosti je sada propuh. Možda je to zgodno ljeti, ali za hladnijih dana propuh ulazi u kosti. Najbolje od svega, te je godine ponovno donesena odluka o sanaciji zgrade, jedna u nizu koja, kao i one potonje, nikad nije ostvarena.

Uskoro zapocinje gradski program "Dolcevita", obnova fasada starogradske jezgre. U Puli ne postoji starija zgrada od spomenute. Medutim, teško je vjerovati da ce taj program donijeti išta u ovom slucaju. Naime, u Konzervatorskom odjelu, nakon što su konacno nakon mnogo godina došli u posjed dokumentacije, naglasili su da je uredenje fasade medu posljednjim radnjama koje se trebaju uciniti prilikom sanacije zgrade. U startu su zabranili rušenje i nanovo zidanje zgrade, kao što je predložio 2003. godine staticar kojeg je angažirao Grad. Takva sanacija nije prihvatljiva za zaštitu kulturne baštine. Stoga konzervatori traže licenciranog staticara te potom izradu cjelovitog projekta sanacije...

Najnovija je vijest, pak, da stanar u zgradi ne može prazniti septicku jamu. Naime, posljednja pražnjenja iznova su potaknula pitanje sigurnosti i prijetila urušavanjem jame, a samim time i zgrade. Ukoliko je istina da se septicka jama pocela urušavati, s njom ce se urušiti i najstarija pulska zgrada na cijim temeljima pociva. Odgovorni mogu samo moliti boga da u tom trenutku u zgradi ne bude nikoga.


Podijeli: Facebook Twiter