Najsnažniji serijski motocikl na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad su motocikli i motociklizam u pitanju, Ceškoj je ova godina sjajno zapocela. Osim što ce u ovogodišnjem prestižnom Moto GP natjecanju za momcad Cardion AB Ducati nastupati 21-godišnji Ceh Karel Abraham, što je povijesni uspjeh, Cesi su istovremeno predstavili najsnažniji serijski motocikl na svijetu koji ce na tržište izaci vec dogodine.

Glavni "krivac" je Miroslav Felgr, vlasnik tvrtke FGR osnovane 2004. godine, koji posljednjih šest godina radi na projektu Midalu 2500 V6, zvjerki koju pokrece V6 agregat obujma 2.500 kubicnih centimetara i istiskuje impresivnih 240 konja te zavidni zakretni moment od 203 Nm.

Tekucinom hladen atmosferski agregat ima cilindre postavljene pod kutom od 90 stupnjeva ciji provrt i hod iznosi 90 x 64 mm. Samo on teži 107 kilograma i ima prosjecnu potrošnju od 6,7 litara.

Motocikl je opremljen celicnim cjevastim okvirom i aluminijskom stražnjom vilicom. Koliko se vodilo racuna o kvaliteti, svjedoci podatak da su u projekt ukljucene komponente pedesetak svjetskih priznatih proizvodaca, poput Ohlinsa, Bremba i drugih.

Što se dizajna tice, Midalu neodoljivo podsjeca na Ducatijeve motocikle. Dvokotac je dovršen krajem 2009., a cijela prošla godina utrošena je na testiranje ovog snagatora. Osim njega, tvrtka FGR poznata je i po motociklu koji je debitirao u MotoGP-evoj klasi 125GP u Brnu prošle godine.


Podijeli: Facebook Twiter