Najskuplji "kvadrati" u Vrsaru, Rovinju i Sv. Lovreču

Vrsar (Arhiva)
Vrsar (Arhiva)

Cijene nekretnina u Istarskoj županiji doživjele su, prema analizi portala Njuškalo objavljenoj početkom svibnja, minimalni pad od 0,02 posto. Prema podacima Njuškala vrijednost nekretnina u Istarskoj županiji u posljednjih godinu dana opala je za 0,02 posto, te je u travnju 2016. godina iznosila 1.542 eura po četvornom metru. Godinu dana ranije vrijednost "kvadrata" bila je nominalno jednaka, ali statistika trend cijena pokazuje kao nevidljivi gubitak. Analiza prodanih kuća u Istarskoj županiji pokazuje da su kupci platili u prosjeku 1.495 eura po kvadratnom metru kuće, odnosno 1.586 eura po "kvadratu" stana. "Kvadrat" stambenog prostora u Puli procjenjuje se na 1.337 eura, dok je godinu dana ranije iznosila 1.339 eura.

Na listi najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj prednjači Opatija s 3.124 eura po četvornom metru stambenog prostora, dok visoke cijene drže istarska mjesta Rovinj, Vrsar i Sveti Lovreč. Četvorni metar stambene površine u Vrsaru u prosjeku zapada 2.141 eura, u Rovinju 2.136 eura, dok u Svetom Lovreču ima prosječnu vrijednost od 2.085 eura. Istarska županija treća je po potražnji kuća na Njuškalu, dok je Pula na četvrtom mjestu u konkurenciji velikih gradova. Što se tiče zemljišta, Istarska županija je na drugom mjestu po zanimljivosti i učestalosti pretraživanja.

Istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 167 tisuće nekretnina, pokazuje pad cijena od 0,51 posto u odnosu na travanj 2015. godine. Usporede li se cijene s travnjem 2011. godine, pad vrijednosti nekretnina iznosi sedam posto. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter