Najskuplji grad pretvoriti u grad s najkvalitetnijim standardom življenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu pulske Hrvatske demokratske zajednice Mirko Jurkić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Pule zajedno s kandidatima za njegove zamjenike Petrom Ćurićem i Ivonom Gudelj, predstavili su izborni program uoči nedjeljnih lokalnih izbora. Napomenuvši da je Pula, na žalost, jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj, Jurkić je naveo da im je cilj građanima osigurati bolji i kvalitetniji životni standard, a slogan ovih izbora im je Novi ljudi!# Nova Pula.

- Važno je poštovati volju građana što se u praksi do sada malo događalo. Također, svima treba biti važno znanost i obrazovanje, ako ne zbog nas onda zbog naše djece. Stoga smatramo da je potrebno jačanje pulskog Sveučilišta i poticanje naobrazbe iz novih tehnologija i inovacija te jače povezivanje akademske zajednice i gospodarstvenika s inovatorima i ulagačima. Smatramo i da je rastrošnost dosadašnje gradske uprave prevelika, proračun treba izbalansirati da postane socijalno osviješten kako bi se moglo podijeliti besplatne udžbenike, a i cijena vrtića je preskupa, pogotovo ako roditelji donose maramice i WC papir, rekao je Jurkić, istaknuvši i brigu za hrvatske branitelje, kako pulske tako i one koji su se doselili u Pulu.

Podsjetio je Jurkić da Puli nedostaje garažna kuća, da su prometnice u lošem stanju, pogotovo s propalim šahtovima, te da se dosadašnja gradska vlast hvalila državnim projektima poput rotora na ulazu u grad, ali kad im ne odgovara takav projekt zbog kašnjenja onda, rekao je, "peru ruke".

O potrebi udvostručavanja financiranja Istarskog narodnog kazališta i izgradnji profesionalnog umjetničkog ansambla govorio je Ćurić, istaknuvši da trenutno stanje u INK-u nije održivo, a garderobe u "stravičnom" stanju i smrde po kanalizaciji.

- Nevjerojatno mi je da se u Puli uopće diskutira treba li Mate Parlovu postaviti spomenik u centru grada. Ne ulazim u odluke obitelji, ali Pula duguje Parlovu kip u prirodnoj veličini u centru grada. Sport nam treba biti prioritet a ne muka, pa iako ljudi najviše vole nogomet, i neka ga prate, pažnju treba dati i ostalim, poput veslanja, atletike, odbojke, biciklizma i drugih sportova, rekao je Ćurić, istaknuvši da Pula treba biti ponosna na svoje glazbene velikane poput Atomskog skloništa, KUD Idijota, Nole, Stjepana Hausera i mnogih drugih, te je namjera pulskog HDZ-a u Puli izgraditi prvi hrvatski Rock'n'Rolla.

Naveo je, također, da će se zalagati za izgradnju prvog istarskog Tehnološkog parka, te poticati cjelogodišnji znanstveni i kongresni turizam. Za kraj je Ćurić naveo problematiku Sveučilišne knjižnice, koja trenutno radi na sedam lokacija što je konfuzno i predstavlja trošak, kao i da čelu pulskog filmskog festivala treba biti Puljanin. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter