Najskuplje istarske nekretnine koje se prodaju u oglasniku

Vila San Lorenzo u Fažani je druga najskuplja istarska nekretnina u oglasnicima (D. ŠTIFANIĆ)
Vila San Lorenzo u Fažani je druga najskuplja istarska nekretnina u oglasnicima (D. ŠTIFANIĆ)

Koje su najskuplje istarske nekretnine ponuđene na prodaju putem oglasnika? Do tog odgovora je najlakše doći pregledom portala Njuškalo.hr. Već nekoliko mjeseci prvo mjesto među najskupljima drži oglas u kojem je ponuđeno 100.000 četvornih metara građevinskog zemljišta kraj Barbarige. Agencija za nekretnine Smart Invest Immobilien iz Opatije, koja to prodaje za 24 milijuna eura, u oglasu je dala vrlo malo informacija, pored toga što je navela da se teren nalazi blizini plaže i da postoji mogućnost gradnje hotela i vila.

Milan Mandić, direktor te agencije nam je izjavio da teren prodaju od 2013. godine i cijenu nisu spuštali, a da su za ovo zemljište imali dva upita od stranaca (Austrijanaca i Nijemaca), ali ništa konkretno. Upitali smo ga da nam dostavi broj katastarske čestice za tu najskuplju istarsku nekretninu, ali nam je odgovorio da nam nije u mogućnosti to dostaviti. Opravdao se da time štiti podatke vlasnika.

Cijena od 240 eura po četvornom metru, koliko se traži za to zemljište pokraj Barbarige, je zaista astronomska, ako usporedimo s prosječnom cijenom od 6,6 eura po kvadratu po koliko je Općina Vodnjan prije 17 godina prodala 1,1 milijun četvornih metara priobalja između Barbarige i Peroja investitorima povezanima s Hypo bankom.

U kratkom roku digli cijenu s 5,0 na 6,5 milijuna eura

Druga najskuplja istarska nekretnina u oglasnicima je vila San Lorenzo u Fažani. Agencija koja ju prodaje traži 6,5 milijuna eura i navodi da kupac dobiva vilu veličine 820 četvorna metra i 15 tisuća kvadrata zemljišta. Ljetos je ta ista vila bila ponuđena za pet milijuna eura. Izgrađena prije 100-tinjak godina i nalazi se svega nekoliko metara od mora. O spornoj prodaji ove vile pisali smo dugi niz godina. Problemi su počeli krajem 1996. godine kada je Općina Vodnjan ugovorila njenu prodaju za 650 tisuća eura.

Ubrzo je prvi kupac prodao vilu drugome, a kojeg je zastupao Dražan Gunjača, koji je tada ujedno bio pravni zastupnik Općine Vodnjan te autor ugovora o prodaji vile, kojega je tadašnji vijećnik Giancarlo Moscarda neposredno i prozvao, što je potom Gunjača kategorički odbacio i tako je od tada stanje "zamrznuto". Sporna je i brzina cijelog postupka prodaje vile San Lorenzo.

Naime, u petak, 13. prosinca 1996. godine Općina je oglasila prodaju atraktivne vile i zemljišta uz more u Fažani po cijeni od 2,37 milijuna maraka da bi potom, bez novog oglasa, tadašnja načelnica Lidia Delton posljednjeg dana u 1996. godini prodala vilu po cijeni koja je manja za čak milijun maraka! Danas je vlasnik vile zagrebačka tvrtka Proficio, a čiji su najveći dioničari supružnici Gavin Susman i Ivana Šoljan. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter