Najsiromašnijima se neće isključivati grijanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najsiromašnijim građanima, koji ne mogu podmirivati troškove grijanja, bit će omogućeno plaćanje u ratama do sljedeće sezone, a grijanje im zimi neće biti isključeno, potvrdila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Opačić je novinarima u Ministarstvu socijalne politike i mladih najavila da bi se to trebalo odnositi na cijene svih energenata koji se koriste za grijanje i da su o tome već razgovarali s isporučiteljima energenata i Herom, koja kontrolira to tržište. Korisnicima zajamčene minimalne naknade, kao nove socijalne naknade koja kreće od 1. siječnja 2014., tijekom sezone grijanja ne bi se isključivali energenti zbog dugova, nego bi ih mogli otplaćivati na rate do sljedeće sezone.

- To ne znači da se ti računi ne trebaju platiti, već se mogu platiti na rate, a na taj način štitimo najsiromašnije da barem tijekom zime, kad zna biti i minus 15 ili minus 20, ne ostanu bez struje ili plina, rekla je Opačić.

Na pitanje može li se ta beneficija očekivati ove zime, Opačić je odgovorila da će vidjeti postoji li prijelazno rješenje da se kroz nekoliko mjeseci, do kraja godine, zaštite korisnici socijalne pomoći. Sada ima oko 115.000 korisnika socijalne pomoći u Hrvatskoj, odnosno 70.000 kućanstava.

Upitana koliki broj korisnika zajamčene minimalne naknade očekuje od 1. siječnja, Opačić je rekla da treba pričekati barem dva mjeseca prilagodbe zato što prvi put u minimalnu zajamčenu naknadu ulaze i kategorije koje nisu bile u sustavu socijalne skrbi, nego u drugim sustavima, a ulazit će po novom imovinskom cenzusu. "Vidjet ćemo kada se počnu izdavati prva rješenja koliko će tih korisnika doista biti", dodala je.

Komentirajući najavu tužbe Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) koji tvrdi da je po direktivi EU-a najsiromašnijima grijanje trebalo biti subvencionirano ako račun prelazi 10 posto primanja, a ne da plaćaju na rate, ministrica je odgovorila da bi voljela da se umjesto tužbe u Bloku umirovljenici zajedno potrude pronaći financijska sredstva za to.

- Imamo problema s deficitom i sredstava u proračunu nema. Mi možda možemo ostale građane opteretiti s nešto većom cijenom energenata da bismo napravili Fond solidarnosti, međutim, pitanje je mogu li građani podnijeti dodatni teret na svojim leđima, rekla je Opačić.

Svjesna je da i dio umirovljenika ne može plaćati svoje troškove za energente te ističe da u suradnji s Energetskim institutom "Hrvoje Požar" godinu i pol dana rade analize po regijama i energentima, po kojima se vidi da je dio umirovljenika u energetskom siromaštvu. "Jedino što smo u ovom trenutku mogli učiniti jest da koliko-toliko zaštitimo korisnike socijalnih naknada, jer za sve drugo nemamo sredstava", naglasila je Opačić.

Najavila je da će se do kraja godine mijenjati Zakon o energentima da bi se siromašnim osobama, a to su oni koji primaju socijalnu pomoć, omogućilo da na rate otplaćuju svoje dugove bez isključivanja grijanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter