Najpoželjnije destinacije u 2011. godini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lonely Planet odabrao je najpoželjnije turisticke zemlje sljedece godine po kriterijima posebnosti, uzbudenja, odnosa uloženog i dobivenog, ali i specificnog dojma strucnjaka za putovanja.

Albanija

Ne tako davno Balkan se doživljavao kao dio svijeta u koji putuju samo hrabri, a Albaniju kao zemlju u koju idu tek najodvažniji medu njima. No, otkada su je backpackeri poceli posjecivati, još u 90-ima, pronio se glas o predivnim azurnim plažama, iznenadujuce dobroj kuhinji, povijesnoj baštini, nocnom životu i niskim cijenama.

Dojam staromodnog neplaniranog putovanja bez velikih turistickih gužvi dodatno pojacavaju domacini Albanci kojima su turisti još uvijek novost. Nezadovoljni što ih se godinama svrstavalo u mafijaški klišej, svoju zemlju žele predstaviti kao "novu mediteransku ljubav" posjetitelja iz cijelog svijeta. U tome ce sigurno i uspjeti.



Brazil

Proslavljen po sambi, nogometu i filmskim prizorima, Brazil je oduvijek bio poznat kao pravo mjesto za slavlja i zabavu. Ako ništa drugo, onda zbog karnevala. Ipak, Brazil sljedece godine ima još više razloga za slavlje. Nakon što je dobio domacinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijade dvije godine kasnije, pokrenuo se niz novih projekata, a u infrastrukturu se ulažu milijarde dolara. Cak se planira izgradnja brzog vlaka izmedu Rija i Sao Paula.

Turisti ce sigurno profitirati zbog tisuca novih hotelskih soba, a jeftiniji obilazak omogucit ce i povecana konkurencija jeftinih aviokompanija.

Zelenortsko otocje

Raj Atlantika, kako se naziva to otocje u pjesmi popularne Cezarije Evore, donedavna se doživljavalo tek kao zemlja uz zapadnu obalu Afrike. Ali u posljednje vrijeme je sve cešce posjecuju Europljani željni sunca tijekom zime.

Njihov pojacani interes donio je velike promjene na otocje pa se Cape Verde poceo doživljavati kao "dijete karipske majke i africkog oca", a turistima nudi prekrasne zelene planine, vulkane ciji su vrhovi u oblacima i pješcane plaže s izvrsnim mogucnostima za vodene sportove. S gotovo više suncanih dana nego što ih ima u godini, mjesto zimskog ljetovanja, Zelenortsko Otocje s pravom se predstavlja kao "novi Kanari".



Bugarska

Iako je Bugarska uvijek imala svoje adute – zanimljive gradove, snježne vrhove i pješcane plaže na Crnom moru – potiskivali su je veci i turistima zanimljiviji susjedi. Turci s istoka Bugarskom su vladali cak 500 godina, Grci su se rugali njihovim teškim vinima (dok ih i sami nisu prihvatili), a u novije vrijeme Rumunjska je privlacila više gostiju zbog latinskih korijena i transilvanijske mistike.

No stvari se mijenjaju, a kao clanica EU-a Bugarska uživa više pažnje, ali i samopouzdanja. Njena skijališta privlace turiste koji žele proci jeftinije, prekrasne pješcane plaže nisu prekrcane, a proizvodnja vina sve je kvalitetnija.



Vanuatu

Onima koji tragaju za autenticnim iskustvom, Vanuatu je teško nadmašiv - od mocnih planina i snažnih vodopada u udaljenim selima do velikih laguna i tropskih otocica. Sve to daleko od gužve.

Ne ocekujte raskošne hotele i razuzdan nocni život - umjesto toga naici cete na dobru ponudu ugodnih obiteljskih pansiona u tradicionalnim selima i romanticne krajolike. Na 83 otoka postoji velika mogucnost izbora.

Vanuatu je nedavno uveo povecan broj izravnih letova iz Australije, Novog Zelanda, Nove Kaledonije, Fidžija i Solomonskog Otocja. Lonely Planet savjetuje ljubiteljima putovanja da što prije posjete Vanuatu, dok se tajna potpuno ne otkrije.


Podijeli: Facebook Twiter