Najpopularniji studij ekonomije - loš izbor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku su prijave za razredbeni postupak na svim sveucilištima u zemlji. Iako nije moguce dobiti podatke o broju maturanata iz Istre koji ce se upisati na odredene fakultete, iz istraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, podrucne službe u Puli, proizlazi da najveci broj ucenika koji su ove godine završili srednju školu želi upisati ekonomiju. Jedan od razloga je i blizina studija ekonomije na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile koji se, osim toga, može upisati bez prijemnog ispita.

- Ponovno se povecao broj zainteresiranih ucenika za studij ekonomije, a znamo da je to suficitarno zanimanje prema broju prijavljenih nezaposlenih na HZZ-u. Najveci broj anketiranih maturanata koji namjeravaju studirati i znaju što ce upisati opredijelilo se za studij ekonomije, njih 16 posto, veli Ada Anicic, voditeljica istraživanja.

Pulski HZZ je ispitivanje o profesionalnim namjerama mladih proveo anketirajuci ucenike završnih razreda cetverogodišnjih škola u Istri, a od ukupno 1.508 maturanata podaci su dobiveni od njih 1.115 ili 74 posto.

- Nakon ekonomije na drugom je mjestu po popularnosti studij prava (7,8 posto), a zatim slijedi hotelijersko-turisticki menadžment te studij arhitekture koji uglavnom preferiraju ucenici i ucenice gimnazija. Odmah iza je studij medicine koji želi upisati 4,9 posto ucenika, što je blagi porast u odnosu na prošlu godinu. Na šestom mjestu je studij elektrotehnike i racunalstva, za koji su uglavnom zainteresirani ucenici. Opcenito, može se reci da ucenici strukovnih škola preferiraju nastavak školovanja vezan uz svoju struku, dok ucenici gimnazija imaju vrlo šarolik raspon interesa, dodaje Anicic.

S druge strane, najmanje su popularni studiji brodogradnje, farmacije, studij tekstilnog i poljoprivrednog tehnicara, a takoder svega tri ucenika namjeravaju upisati razrednu nastavu i postati ucitelj ili uciteljica. Od ukupno 1.115 anketiranih ucenika njih 949 ili 85,11 posto namjerava studirati, dok se samo 42 maturanta, njih nešto više od tri posto, namjerava zaposliti. Ostali su za vrijeme provodenja anketa još bili neodlucni žele li studirati ili se zaposliti.


Podijeli: Facebook Twiter