Najpopularniji poslovi u turizmu i trgovini

Najbolje su plaćeni fizički poslovi (Davor Pongračić / CROPIX)
Najbolje su plaćeni fizički poslovi (Davor Pongračić / CROPIX)

Student servis pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile trenutno broji 2.890 učlanjenih redovnih studenata, a 80 posto njih ljeto zasigurno provodi radno, jer su se upravo radi toga i učlanili. Na njegovom službenom web portalu www.scpu.hr, Facebooku i oglasnom prostoru u sjedištu, u samoj špici turističke sezone objavljeno je više od 400 oglasa poslodavaca čiji interes za ovaj način privremenog i povremenog zapošljavanja, kao i onaj studenata, postoji tijekom cijele godine, ali je najizraženiji upravo u ovom razdoblju. S obzirom na količinu i raznolikost oglasa, svaki student koji želi raditi ima za to priliku.

Najčešći fizički poslovi

- Poslodavci se, zapravo, počinju javljati i oglašavati dostupna radna mjesta već puno prije sezone, tijekom ožujka, kako bi u lipnju imali osiguranu radnu snagu. Kod studenata je to malo drugačije. Neki od njih rade tijekom cijele godine, ovisno o tome koliko im dozvoljavaju fakultetske obaveze, ali broj zaposlenih se znatno povećava kad završe ispitni rokovi, dakle od sredine srpnja. Upite poslodavaca dobivamo svakodnevno, no ne radi se sad toliko o novim oglasima, koliko o obnavljanju već postojećih. Mogući je razlog da su poslodavci uvidjeli da im treba još zaposlenika ili su neki zaposleni studenti pronašli novi posao pa se pojavila potreba za ponovnim oglašavanjem, objašnjava voditeljica Student servisa Tina Trošt i ističe da su i prošle i ove godine jako zadovoljni ponudom poslova i interesom poslodavaca za zapošljavanje studenata.

U turističkoj regiji poput Istarske županije ne čudi da su najzastupljeniji poslovi u ugostiteljstvu i turizmu (konobari, servirke, sobarice, animatori, spasioci i pomoćni poslovi u Zračnoj luci), zatim u trgovini (punjenje polica, rad na blagajni i u skladištima trgovina). U ponudi su i zaduženja za samo nekoliko dana ili čak sati. Najčešće se radi o fizičkim poslovima poput premještanja, utovara i istovara namještaja, seljenja arhiva i montaže štandova.

Satnice se povećavaju u sezoni

U ovom je trenutku najviše studenata zaposleno u Zračnoj luci, Arenaturistu, Kauflandu Hrvatskoj, Globalnoj hrani (McDonald's), Maistri i Valamar rivieri, kao teleoperateri u poduzećima Modus operandi i Transcom worldwide, zatim u promocijskim poduzećima Mpg, Fini oglasi, Promoteka i Mandis. Velik broj njih je našao posao u ugostiteljskim i trgovačkim obrtima koji se pretežno otvaraju sezonski. Na top listi među studentima najpopularnijih poslova su oni u Zračnoj luci, turizmu i trgovini, poput animatora, spasioca, konobara i rada na blagajnama trgovačkih centara.

- Visina satnica nije zakonski propisana, a određuju je poslodavci u dogovoru sa studentima. Kako bi ona bila primjerena određenoj vrsti posla, poslodavci se u svakom trenutku mogu konzultirati s nama. Na našem web portalu smo objavili okvirne satnice, izvučene iz prakse dosadašnjeg poslovanja, pa upućujemo poslodavce da im to bude ogledni primjer i da ne idu niže od navedenih iznosa. Prema našem iskustvu, najbolje su plaćeni kratkotrajni, fizički poslovi s 25 do 50 kuna na sat. Za animatore, hostese, spasioce i određene poslove u turizmu satnice iznose od 20 do 40 kuna, dok su najmanje plaćeni poslovi konobarenja, rada na šanku i na štandovima, portirski poslovi, lijepljenje deklaracija, punjenje polica i slično. Satnice se povećavaju u sezoni, a vrlo često se dogodi da ih poslodavci odrede prilikom oglašavanja, pa naknadno povećaju radi povećanog obujma posla i(li) zadovoljstva radom studenata, kaže Trošt.

Priprema za tržište rada

Od početka godine Student servis je izdao više od deset tisuća ugovora. Trošt naglašava da se mogu pohvaliti korektnom suradnjom studenata i poslodavaca. U svakom poslu ima pritužbi, pa tako i kod njih, ali u pravilu je poslovanje izuzetno kvalitetno. Na pitanje što ovakvom suradnjom dobivaju studenti, a što poslodavci, veli da studenti primarno ostvaruju zaradu, što je njima trenutno najbitnije. No, istovremeno se počinju pripremati za tržište rada, ostvaruju prva poslovna iskustva, upoznaju se s radnom okolinom i poslovnim kolegama te počinju graditi svoju karijeru. Poslodavci, s druge strane, dobivaju mladu, kvalitetnu radnu snagu, prema karakteristikama i preferencijama koje navode prilikom oglašavanja poslova.

- Studenti mogu podignuti više ugovora odjednom, odnosno raditi više poslova u isto vrijeme, pod uvjetom da se ugovori vraćaju uredno na obračun. Uz to što provjeravamo poslodavce, odnosno utvrđujemo je li njihov račun u blokadi, nastojimo kontrolirati pravovremeno ispunjavanje ugovora i isplate, pa dopuštamo podizanje maksimalno dva ugovora za istog poslodavca. Isplate studentima vršimo svakodnevno ili u roku od tri dana po naplati računa ispostavljenog na temelju ugovora, naglašava Trošt. (Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter