Najpopularnije "last minute" ponude

Unatoč krizi mnogi se ne odriču skijanja (Arhiva)
Unatoč krizi mnogi se ne odriču skijanja (Arhiva)

Prve subote u novoj godini tradicionalno počinje takozvani hrvatski skijaški "bijeli tjedan". I ove će godine, unatoč krizi, put snježnih padina krenuti tisuće skijaša, a prema prvim procjenama, brojka onih koji će zimski odmor provesti na nekom od skijališta na razini je prošlogodišnjih, oko 11 tisuća. Neke od agencija, kako doznajemo, bilježe i blagi porast prodaje aranžmana.

Točne brojke koliko je Hrvata otišlo na skijanje znat će se nakon sezone, no valja naglasiti da je taj broj vrlo teško utvrditi budući da mnogi odlaze u vlastitom aranžmanu, a ne preko agencija. Također, usred "bijelog tjedna" pada i blagdan Tri kralja pa će vjerojatno biti onih koji će spojiti vikend i blagdan pa "zbrisati" bar na dan ili dva u neku od bližih skijaških destinacija. Kako god, točno je da će se mnogi odlučiti na skijanje i za taj gušt izdvojiti više tisuća kuna.

Cijene aranžmana su raznolike, ovisno o broju noćenja i usluge (hotel ili apartman), no minimum je 1.500 kuna. Doda li se k tome cijena ski karte koja za pet dana košta približno toliko, dolazimo do cijene od najmanje 500-tinjak eura. Kao i godinama unatrag, Istrani i ove godine biraju nama najbliža skijališta u Italiji, Sloveniji i Austriji, ali ni Francuska ne gubi svoju popularnost. Kako doznajemo u nekoliko pulskih turističkih agencija, skijaški aranžmani se prodaju dobro, najpopularniji su oni "last minute", a destinacije standardne - Italija, Austrija i Slovenija. Iz agencije Uniline kažu da je trenutno velika navala na aranžmane, budući da je predsezona svojevrsno "zakazala" zbog toplog vremena, no vele da će sezona biti drukčija. Upravo stoga je teško odrediti brojke, kažu nam u Unilineu, kazavši ipak da samo ovog vikenda u njihovom aranžmanu na skijanje kreće oko 400 Istrana.

- Odabir destinacije ovisi o afinitetima, no općenito možemo reći da obitelji biraju destinacije poput Marilleve ili Kronplaza u Italiji, ili pak Mariborskog pohorja ili Rogle u Sloveniji. Mladi se čvrsto drže Francuske, kažu u Unilineu.

Koliko će Istrana ove godine na skijanje nisu željeli prognozirati ni iz agencije Zeatours, napominjući da mnogi odlaze na skijanje u vlastitim aranžmanima te da su dani noćenja teško zbrojivi. No, ističu da njihova agencija u odnosu na lani bilježi lagani porast prodaje skijaških aranžmana, posebno za skijalište Folgaria u Italiji, koje je odabralo više od 500 Istrana, uglavnom Puljana.

- Imamo i nekoliko grupa za još nekoliko destinacija u Italiji poput Zoncolana i Piancavalla, kaže nam Floris Milohanović iz Zeatoursa. Kaže da se godinama trude poboljšati svoju ponuda jer znaju da skijanje odavno nije samo boravak u hotelu i staze pa oni, uz skijanje, nude i popratne sadržaje poput škole skijanja ili zabave i žive glazbe. Sve to po relativno povoljnim cijenama.

- Ove godine imamo odličnu ponudu za skijanje u Folgariji, već od 1.460 kuna za pet ili šest noćenja uz uslugu polupansiona, vele nam iz agencije, dodajući da će ondje biti i 13 učitelja skijanja iz Pule iz Ski kluba, a u večernjim satima nudi se i živa glazba u hotelu.

Najjeftinije je iznajmiti

Osim cijene smještaja i ski karte, odlazak na skijanje iziskuje još jedan trošak, a to je skijaška oprema. Ne samo za skije i pancerice, jer valja imati i dobru skijašku jaknu i hlače. Dok ovo posljednje uglavnom nije problem, kupnja skija i pancerica je najveći izdatak, posebno kad se uzme u obzir da cijena skija, odnosno pancerica raste iz godine u godinu. Što zbog novih tehnologija, što zbog novih modela. Srećom, i za to postoji rješenje - najam. Iznajmljivanje skija i pancerica, pokazalo se, najjeftinija je varijanta jer je cijena povoljna. Šestodnevni najam skijaške opreme može se naći već po cijeni od 500 kuna, što je u odnosu na kupnju vlastite opreme itekako povoljno. Najbolje je opremu iznajmiti u domaćim ski servisima jer je na skijalištima najam i dvostruko skuplji, iako, primjerice u Francuskoj, najam opreme previše ne odskače od cijena u Hrvatskoj. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter