Najopasnije kaverne već su sanirane

Unutar nekih pukotina formirana su i jezerca
Unutar nekih pukotina formirana su i jezerca

"Poduzimamo sve da se kaverne koje se nalaze ispod prometnih površina na južnom dijelu brda Monte Zaro zatrpaju kao što smo to uradili i u slučaju Rovinjske ulice", rekao nam je u jučerašnjem razgovoru Vinko Burić, glavni projektant rekonstrukcije. Naime, jučer smo pisali da je tijekom rekonstrukcije Rovinjske ulice uočena daleko veća rasprostranjenost podzemnih kaverni nego se to prvotno mislilo. Stoga smo nadležne pitali postoji li opasnost za stanare, prolaznike i zgrade ukoliko se te kaverne uruše.

Prema Burićevim riječima, već su ranije izradili bočne stjenke, urušili svodove tunela i kaverni te će ubrzo biti riješen i dio koji se nalazi ispod prometnica.

- Što se tiče dijela koji se nalazi na ostalom području, riječ je o dijelu gdje su se već svojevremeno urušile garaže, što smo sanirali i izgradili nove garaže, a ostali tuneli i kaverne nalaze se na većim dubinama gdje neće doći do urušavanja. Primjerice, u gornjem dijelu Rovinjske ulice polagana je kanalizacija na dubini od 2,8 metara i nije se naišlo na kaverne. One se nalaze još dva, tri metra dublje i nema bojazni zasad od urušavanja, pojašnjava nadalje Burić.

Kako su speleolozi otkrili da se kaverne i tuneli prostiru na čak 600 kvadrata podzemlja, većinom na dubinama od preko šest metara, izvođači radova na rekonstrukciji prionuli su rješavanju onih rupa koje su bile bliže površini, odnosno onih ispod samih prometnica da bi ih osigurali od urušavanja. Kako u nekadašnjem "rudniku" nema potpornih stupova u razini s prometnim površinama - ranije u Rovinjskoj, a sada u Tartinijevoj - prionulo se izradi bočnih stjenki i ispunjavanju kaverni, što će otkloniti opasnost. Neke kaverne i tunele će se ispuniti, dok će drugim mikrolokacijama pristupiti s posebnim tretmanom. S obzirom da su otkrivena i podzemna jezerca, ti se prirodni podzemni tokovi vode neće prekidati da ne bi izbili negdje drugdje.

Srećom, kvaerne se većinom nalaze na dubinama koje, za sada, ne prijete, dok se one bliže površini već saniraju ili su već sanirane. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter