Najočuvanija antička peć za proizvodnju amfora na području Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antičko arheološko nalazište Loron (Lorun) pokraj Červar-Porta, odnosno pet kilometara sjeverno od Poreča, ove je godine timu arheoloških istraživača donijelo nadasve jedinstveno otkriće - najsačuvaniju peć za proizvodnju amfora na području Hrvatske. Nalazište se sustavno istražuje već dvadeset godina, točnije od davne 1995. Kako su izjavili Davor Munda i Gaetano Benčić, kustosi Zavičajnog muzeja Poreštine, tijekom prezentacije na samome lokalitetu istraživanja koje se smjestilo tik uz more Červarskoga zaljeva, na pronađenoj peći mogu se uočiti najmanje dvije faze gradnje. Prva vjerojatno iz 1. te druga iz 2. stoljeća nove ere.

Peć dužine devet metara

Uz zapadnu stranu ložišta (prefurmiuma) velike peći nađena je i manja peć za proizvodnju čepova amfora i utega za mreže, a točne podatke o nalazima arheolozi će imati za godinu dana, kad će biti dovršeno datiranje pronađenog ugljena i arheomagnetske analize cigli, zajedno sa stratigrafskim podacima. Zasada se može reći da ovo otkriće po očuvanosti spada u sam vrh u cijeloj Hrvatskoj. Na peći, koja je, skupa sa ložištem, dugačka skoro devet metara te široka 5,1 metar i visoka s dnom ložišta 2,3 metra, vidljivi su gotovo svi detalji.

- Izuzetno je to što je sačuvan dio rešetke s otvorima na kojoj su se pekle amfore i nalazi se između donje komore gdje se akumulirao zagrijani zrak i gornje komore koja nije sačuvana, a u koju su se stavljali predmeti, u ovom slučaju amfore. Taj dio rešetke građen je od vrlo osebujnih cigli s malim poligonalnim otvorima. Sve je modulirano i zamišljeno "inženjerski" pa čak i dvostruki niz volti koje su ostale vrlo dobro očuvane, kaže kustos Davor Munda.

Osim ovog najnovijeg otkrića treba napomenuti da je tijekom 20 godina istraživanja na ovome lokalitetu pronađena i cisterna, u moru dijelovi zidova, u neposrednoj blizini još tri peći istih gabarita koje su već dijelom istražene, ali manje sačuvane, zatim na stotine tisuća fragmenata keramike, amfora i još mnogo drugih rimskih ostataka. No, ništa čudno s obzirom da je radionica Loron bila velika tvornica za proizvodnju amfora, prvenstveno tipa Dressel 6B, koncipirana prostorno vrlo racionalno, organizirana oko središnjeg dvorišta sa skladištima na morskoj fronti, mjestima za sušenje izrađenih predmeta, s velikim bazenom vode.

- Cijeli kompleks izgrađen je oko 10. godine poslije Krista za rimskog senatora Sisenna Statilije Taurusa, a potom je prešao u vlasništvo Kalvije Krispinile, jedne od skandaloznih žena na Neronovu dvoru, koja je u doba cara Domicijana dospjela u carski fiscus. Istodobno je cijelo područje od Lorona do Vabrige i Tara tada bilo dijelom carskoga poljoprivrednog dobra, na kojem su se uzgajale masline i vinova loza, temelj proizvodnje ulja i vina koje se prevozilo u amforama s Poreštine. Otkrivene peći su bile u funkciji, naravno s preinakama i rekonstrukcijama, do kraja 3. stoljeća, a iz tog razdoblja datiraju i zadnji tragovi proizvodnje, pojasnio je Gaetano Benčić. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter