Najnoviji trendovi u uredenju doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni sajam namještaja u Milanu je od 14 do 19. travnja po 49. put pokazao najnovija dizajnerska i tehnološka dostignuca na podrucju namještaja i opreme.

U odnosu na prijašnje godine, opci je dojam dizajnerske zadrške u konacnom oblikovanju. Naglasak je na nacinu obrade i kombiniranju materijala te uvodenju živih boja, dok je oblikovni izražaj slican prošlogodišnjem. Oblikovno i dalje prevladava minimalizam uz uvodenje ovalnih oblika u detaljima.



Višegodišnja dominacija crne i bijele boje je u padu, sve je cešca kombinacija smede u svim nijansama. Pravo osvježenje je korištenje vrlo živih boja - roza, ljubicaste, boje šljive, plave u svim nijansama, žute, nježno zelene, koje na postojece oblikovanje unose pravo osvježenje i optimizam, a cesto su upotpunjene i cvjetnim uzorcima. Printevi s razlicitim uzorcima pojavljuju se na svim elementima namještaja.

Medu materijalima dominira kamen i imitacija kamena, osobito mramora. Od kupaonica do spavacih soba, neizostavan je element prostora, a odlicno je integriran u moderni i klasicni namještaj. Kombinira se s drvom, staklom, metalom, laminatima. Korištenje razlicitih materijala i njihove neobicne kombinacije ove su godine jako važne. Osim samih materijala, važna je i tekstura pa je uvodenje reljefnih, grubih površina u kombinaciji s glatkima sve cešce.



Rasvjeta je i dalje važna. Lusteri velikih dimenzija se uvode u sve prostore - kupaonice, kuhinje, dnevne boravke, spavace i djecje sobe. Sveprisutna je i LED rasvjeta koja pruža veliku kreativnost izražaju. Rasvjeta je jedan od dominantnih elemenata u ukupnom izražaju prostora. Usprkos dizajnerskoj zadršci, svaki od prostora dobio je nove zanimljive detalje.

U dnevnim boravcima se najveca promjena osjeca u oblikovanju sjedecih garnitura koje postaju vizualno mekše i zaobljene, dok se geometricnosti i minimalizam gube. Prevladava koža, koja se kombinira s drugim materijalima i bojama, a uvodenje cvjetnih uzoraka u detaljima postaje obavezno. Klub stolici takoder postaju ovalni, najcešce dominira kamen, a tepisi su i dalje izražajni. Prevladavaju oni dugih niti, jednobojni te vrlo šareni i dinamicni, kao suprotnost. Krupni uzorci su i dalje prisutni.



Spavace sobe su postale vrlo jednostavne u svom izražaju. Uzglavlja kreveta su i dalje povišena, ali jednostavna i bezizražajna, osim led rasvjete koja je obavezan element dekoracije. Nocni ormarici su ovalni ili pravokutni, ali takoder vrlo neutralni. Na isti nacin su kreirane i fronte garderobnih ormara - površine su glatke, jednostavne, bez previše kombinacija boja ili materijala. Ipak, odaju dojam elegancije i profinjenosti, a ne dosade. Cest element spavace sobe je biblioteka. Luster je obavezan element dekoracije.

Kuhinje su oblikovno zadržale vec postojece principe, a novost je u nacinu korištenja materijala. Fronte se cesto rade u kombinaciji dva razlicita materijala, a primjecuje se veca prisutnost stakla. Fronte od lakiranog stakla ili stakla s dekorativnim folijama daju kuhinjama novu dimenziju u kreativnom izražavanju. Kamen se koristi kao baza radne plohe, šanka i stolova. Rasvjeta je i u kuhinji dominantna - LED rasvjeta je integritana u police, ladice, rubove elemenata, a prostorom dominira luster. Sve se cešce elementi kuhinje skrivaju iza kliznih stijena, kako bi postala neutralan element prostora u vrijeme kada se ne koristi.



Blagovaonice su oplemenjene kamenom ili kombinacijom drva i stakla. Ukoliko se staklo koristi kao samostalan element na površini stola, cesto je lakirano. Stolice su i dalje niskih naslona, vrlo kreativne, a cesta je kombinacija drva i tkanine.

Izložba kupaonica je ponudila kupaonski namještaj, ormare, tuševe i saune, radijatore i whirlpool. Od svih izložbi na sajmu, kupaonice su pokazale najmanje dizajnerskih promjena. Opci je dojam minimalizma koji je upotpunjen materijalima poput kamena, drva ili laminata. Umivaonici su i dalje oblikovno izražajni, kao i armatura.



Brojke i izlošci na ovogodišnjem milanskom sajmu pokazuju da svijet proizvodnje namještaja i opreme osjeca recesiju, razum je prisutan kako u dizajnu, tako i u tehnologiji. Ipak, broj izlagaca, tek nešto manji od prošlogodišnjeg, pokazuje da kreativni razvoj ne poznaje granice i da je spreman za nove izazove u buducnosti, koji ce neoptereceni krizom pokazati u potpunosti svoje dosege. (Izabela Galovic Ninic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter