Najnaivnije "Maškare prid Funtanom" Marija Mendice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 22. izložbi "Naiva u Istri" otvorenoj u petak u galeriji "Zgor murve" u Funtani čak 46 radova u raznim slikarskim tehnikama te skulpturama u drvu, kamenu i glini izložila su 22 istarska umjetnika. Svih petero nagrađenih prezivaju se ili zovu na M, a prvo nagrađeni je rad ulje na staklu "Maškare prid Funtanom" autora Marija Mendice koji je nagrađen novčanom nagradom u iznosu od tri tisuće kuna. Drugu nagradu i novčani iznos od dvije tisuće kuna dobila je Silvija Maružin za rad ulje na platnu "Stancija San Marco", dok je treće nagradu i novčani iznos od 1.500 kuna dobio Marino Lušičić za ulje na platnu naslovljeno "Masline".

Četvrtu nagradu i iznos od tisuću kuna osvojila je skulptura u orahovu drvu, "Livoruki harmonikaš" autora Marija Biljuha, a petu slika u tušu Antona Medena "Skitnica i njegovi prijatelji" koja je nagrađena s petsto kuna. Stručni žiri bio je u sastavu Marina Pacenti magistrica likovnih umjetnosti, umirovljeni novinar Robert Buršić, grafička dizajnerica Tea Budinjaš te Ana Milohanović Čehić predsjednica TZ Funtana. - Ponosna sam na činjenicu da smo ovako značajan kulturni događaj uspjeli očuvati tako dugi niz godina. Kadgod neki projekt dugo traje uvijek ima oscilacija u kvaliteti, uspona i padova, to se bilo i nama dogodilo, ali zadnjih pet godina, otkad nam je voditeljsku palicu preuzeo Robert Buršić mogu reći da je "Naiva u Funtani" dobila jednu novu kvalitativnu dimenziju, kazala je Ana Milohanović Čehić predsjednica TZ Funtana.

Na ovogodišnjoj je izložbi s nagradnim fondom od osam tisuća kuna, uz stare znalce, sudjelovalo petero novih izlagača što je garancija da manifestacije i dalje privlači nove umjetnike: Divna i Mario Kontošić iz Pule, Ivan Liović iz Funtane, Paulo Pauletić iz Zambratije i Radmir Režan iz Pule. Izložbu je otvorio publicist, novinar i jedan od urednika Glasa Istre Mate Ćurić prisjetivši se dana osnivanja manifestacije i same galerije koja je postala prepoznatljivi znak Funtane. Predložio je da se iduće godine u sklopu manifestacije pokrene likovna kolonija naivne umjetnosti kako bi se njome privukao još veći broj likovnih stvaraoca te iznjedrili još bolji rezultati. A. DAGOSTIN  - GO03132578.jpg Robert Buršić, Mate Ćurić, Mario Mendica, Silvija Maružin, Ana Milohanović Čehić, Marino Lušičić, Mario Biljuh i Anton Meden (A. DAGOSTIN)




Podijeli: Facebook Twiter