Najmračniji festival u Hrvata

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon čak tri uspješna izdanja, najmračniji festival se ponovno vraća na velika vrata -  Dark "O" Metal festival bit će održan u petak i subotu, 14. i 15. srpnja na već dobro poznatoj lokaciji u bivšoj tvornici papira Hartera, najavili su Nikola Jovanović, predsjednik udruge Ri Rock, Dorian Pavlović, član Udruge i član bendova Cold Snap i Monox, Siniša Kuharić, trener košarkaškog kluba "Kostrena, košarka u kolicima", Lukrecija Tomašić i Mia Mohorić, predstavnica PR tima festivala.

- Tijekom dva dana festivala, Harterom će zavladati zvukovi žestokih gitarskih riffova, energični nastupi kvalitetnih domaćih i regionalnih metal bendova te bogat popratni program. Ovogodišnje dvodnevno izdanje donosi čak 13 pomno biranih najboljih bendova alternativne glazbe, poručili su organizatori.

Vrhunski bendovi

U petak će nastupiti talijanski bendovi Ad Nauseam i Ultra Violence, slovenski bendovi Eruption i Mist te jake domaće snage - Po" metra crijeva, Meant To Be i Epicentar.

- Posebno ističemo nastup prvog i jedinog ča-metal benda Po’ metra crijeva, benda koji inspiraciju crpi iz istarskih legendi, mitova i priča, a glazbu rade pod utjecajem istarske ljestvice i death metala, poručuju organizatori iz Udruge Ri Rock.

U subotu će pak pozornicom festivala protutnjati izraelski Melechesh, te hrvatski bendovi Cold Snap, Czaar, Old Night, Chemical Exposure, Diamond Dust i Meant To Be. 

- U suradnji s Metalsound Musicom, ovogodišnji Dark "O" Metal Fest s ponosom najavljuje nastup inovatora black metala - izraelske grupe Melechesh koja originalnim "mezopotamskim metalom" dugo žari i pali underground scenom. U svojoj glazbi koriste bliskoistočne utjecaje te tekstove o mezopotamskoj i sumerskoj mitologiji, kažu organizatori.

Bogat popratni program

Osim osnovnog glazbenog dijela programa, svakog dana od 20 do 4 sata bit će aktivan i popularni Glam Floor, koji će poslužiti kao svojevrsna "chill" zona za sve posjetitelje festivala. Glazbu bira DJ Brala, a na playlisti će se naći hitovi bendova poput Cinderelle, Motley Cruea, Ratta, Scorpionsa, Skid Rowa, Dokkena, Quiet Riota, Def Lepparda, Kissa, Bon Jovija, Britny Fox, Van Halena i mnogih drugih.

Za najmračniji ugođaj i atmosferu pobrinuti će se i udruga The Hauntlings, koja će Harteru urediti u skladu s temom festivala, i pretvoriti je u pravu kuću strave pod nazivom Dark "O" Haunted House. Na festivalu će se naći  i svima dobro poznat Monster booth, u kojem će se održati turnir u video igri Call of Duty.

Kao i svake godine do sada, festival će i ove godine imati svoj originalni sportsko-rekreativni dio. Ove godine prvi put bit će održan Dark "O" Metal Metlotrk - posebna utrka za metalce na metlama s bogatom nagradom za najbržeg i najspretnijeg metal-metlotrkača/čicu. Pravila su jednostavna: s obje ruke na metli i s metlom među nogama natjecatelji se utrkuju na poligonu na kojem ih čekaju mnoge zlobe i prepreke, od labirinta do bijesnog Adama. Za utrku će biti osiguran dovoljan broj metli, no svaki metlotrkač smije donijeti svoju vlastitu najdražu trkaću metlu.

Humanitarni karakter

Drugi dan festivala, u subotu s početkom u 20 sati, bit će održana i projekcija češko-slovačkog filma "Para pored rijeke - Američki san trubača Laca Deczija", redatelja Roberta Kirchhoffa i Filipa Remunda. Ovaj dokumentarni film prikazuje živote trojice ostarjelih džez glazbenika - to su trubač Laco Deczi, saksofonist L"ubomir Tamaškovič i kontrabasist Ján Jankeje, koji su pobjegli na zapad iz Čehoslovačke pod sovjetskom okupacijom. Projekcija filma održava se u sklopu projekta KineDok.

Festival ima i svoj humanitarni karakter pa će se tako ove godine donacije prikupljati za Košarkaški klub "Kostrena - košarka u kolicima". Akcija je nastala i započela u suradnji riječkih udruga Fluminense Riders MC, Rijeka Tattoo Expo i Ri Rock. (Danijela BAUK)


Podijeli: Facebook Twiter