Najmodernija uljara u zemlji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecka tvrtka Agrolaguna u vecinskom vlasništvu Agrokora pustila je u probni rad novo postrojenje za hladnu preradu maslina, u koje je uložila oko deset milijuna kuna. Nova uljara nalazi se u adaptiranoj zgradi starog pogona, na oko 500 kvadrata, i trenutno je najmodernija i najbolje opremljena u Hrvatskoj.

Iako je svecano otvorena još pocetkom kolovoza, prve kapi ulja su potekle u subotu, tijekom Agrolaguninog dana otvorenih vrata, kada su brojni gradani došli razgledati nove strojeve te se kod djelatnika i uprave raspitati o fazama prerade.

Ocekuje se da ce uljara proraditi punom parom u prvom tjednu listopada, i raditi 24 sata dnevno. Iz Agrolagune su porucili da ce se njihove masline preradivati unutar osam sati od berbe što, uz tehnologiju hladne prerade, jamci visoku kvalitetu ekstradjevicanskog ulja.

Novu uljaru cine dvije jednake, paralelne linije, koje na sat mogu zajedno preraditi i više od cetiri tone uroda. Kako je naglasio njen privremeni voditelj Željko Lovric, uljara ce raditi optimalnim kapacitetom od tri i pol tone na sat. Osim što ce u novom pogonu preradivati svoj urod, Agrolaguna ce, kao i dosad, ovu uslugu nuditi i drugim maslinarima. Štoviše, najavili su da ove godine uvode i mogucnost prijevoza onima koji ne mogu sami dopremiti urod, pri cemu ce cijena prerade ostati ista. O satnici i pocetku rada najbolje se raspitati telefonom, porucili su iz tvrtke.


Podijeli: Facebook Twiter