Najmoćnije američke tvrtke traže bračnu jednakost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 200 korporacija od američkog Vrhovnog suda traži da ukine zakon koji definira brak kao zajednicu između muškarca i žene. Među njima su se na popisu našli Microsoft, Google, Starbucks, Pfizer, Aetna, Amazon, Thomson Reuters, Citigroup i mnogi drugi.

Navedene korporacije predale su zahtjev Vrhovnom sudu da ukine zakon Defense of Marriage Act (DOMA) koji svojom definicijom isključuje gej parove i onemogućava im stupanje u brak, javlja Crol.

Dok jedna skupina odvjetnika radi na ovoj inicijativi, istovremeno se okupio još jedan odvjetnički tim koji će sutra predati zahtjev za ukidanje Prijedloga 8, koji brani gej brakove u Kaliforniji. Oba slučaja naći će se pred Vrhovnim sudom 26. i 27. ožujka.

Jedna od napomena u prvom slučaju kaže da zbog "DOMA-e poslodavci drugačije postupaju prema svojim zaposlenicima koji su u braku, iako su njihovi brakovi jednaki pred zakonom".

"DOMA nema jednaku snagu u svim državama jer je ukupno 12 država ozakonilo gej brakove, a neke imaju zakone koji prepoznaju gej brakove sklopljene u drugim državama", objasnio je odvjetnik Sabin Willett.

Upravo ovo otežava posao poslodavcima, naročito onima koji posluju diljem SAD-a, dodao je Willett. "Zakon prisiljava tvrtke da diskriminiraju, ponekad u suprotnosti s njihovim internim politikama i lokalnim zakonima, kada se bave zdravstvenim pogodnostima i ostalim olakšicama", dodao je.

"Moramo ovo napraviti u svim državama, okruzima i gradovima koji diskriminiraju svoje zaposlenike na temelju seksualne orijentacije i zahtijevati jednak tretman za sve osobe koje su u braku", zaključio je.

Prošloga je tjedna predsjednik Barack Obama pozvao Vrhovni sud na ukidanje spornog zakona. (Tportal.hr/Crol.hr)


Podijeli: Facebook Twiter