Najmlađi otvorenih usta pratili borbu oklopnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Večernji nedjeljni program četvrtih Dana Velog Jože počeo je otvorenjem izložbe serije ilustracija "Veli Jože" u galeriji hotela Kaštel mladog novigradskog ilustratora fantazija Tonija Buršića.

"Na projekt me ponukalo saznanje da još od 1908. godine i ilustratora Saše Šantela do danas, znači više od sto godina, nitko nije napravio novu seriju ilustracija za ovu Nazorovu priču", kazao je Buršić, uz iznimku da je jednom kasnije bila ilustrirana dječja inačica pripovijetke. Odlične ilustracije autorov su lanjski diplomski rad na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje, koje sada traže nakladnika. Izložena je serija od 13 ilustracija izrađenih u tehnici akvarela koje osuvremenjavaju priču o borbi između ljudi i divova.

Električni pastir

Nakon mimohoda vitezova, ali i prisutne djece, na središnjem je placu održan viteški mačevalački turnir udruge Kaštel Savičenta koji je posebno privukao najmlađe koji su otvorenih usta pratili borbe oklopnika. Zanimljivo je bilo (a kad nije) predavanje višnjanskog astronoma i pedagoga Korada Korlevića o mitskim bićima Istre. Na njihovu su brojnost utjecali i klimatski ekstremi (česte magle u unutrašnjosti, suše, glad…), kao i istarski kamenjar s pastirima i pričama koje su smišljali u dokolici.

Mnogi su, od Valvasora, preko Maje Bošković-Stulli, do Drage Orlića i Eveline Rudan proučavali mitologiju Istre, a zasad su tu negativci štrige, štriguni, vrag, (cika)more, orko, ukodlak, živi mrtvi, vampir, kljuka, urečljivac, duhovina, babau, zatim neutralni divovi, šigimigi, malici i štrolige te pozitivci krsnici, župani i vile. Korlević vjeruje da ta tablica još nije ispunjena do kraja, kao što nije posve jasno ni zašto mitska bića nastaju. Dio je odgovora ipak dao: zbog osamostaljivanja djece, sigurnosti djeteta (mitski negativci su kao "električni pastir"), sposobnosti skrivanja (u kriznim situacijama), borbe zajednice protiv laži i jačanja zajednice.

Lampioni sa željama

Nakon predstavljanja stripa "Mr. Joe" na projekcijskom platnu autora Vibora Juhasa, uslijedio je popularni "3d mapping" na tornju crkve te predstava "Ljuti vatreni zmaj" udruge Istra Inspirit. U vrtu je postavljena skulptura dobrog diva, visoka šest metara, i "silueta" na platnu koju su oslikala djeca. Uz sajam starih zanata i ulične umjetnike, kraj festivala obilježen je puštanjem lampiona "Moja divovska želja" oko 23 sata. Program se odvijao tečno, bez većih kašnjenja, pa sve pohvale organizatorima Festivala Velog Jože, a to su pulska agencija Illustris-travel, Turistička zajednica i Općina Motovun. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter