Najmlađi i najstariji Buzećani u bijelim majicama pozirat će Strikomanu

Nadija Jermaniš i Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nadija Jermaniš i Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U povodu Dana međugeneracijske solidarnosti, u petak s početkom u 12 sati, u organizaciji Matice umirovljenika Hrvatske Udruge Buzet te uz podršku Grada Buzeta, poznati filmski snimatelj i fotograf Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju, a pozirat će mu učenici buzetskih vrtića, škola, umirovljenici i drugi građani koji će na gradskom stadionu, obučeni u bijele majice svojim tijelima formirati simbol "Buzetske naušnice", ujedno simbol Buzeta.

- Snimanje milenijske fotografije veliki je događaj za Buzet i njegove građane i nas umirovljenike koji ćemo se toga dana družiti zajedno i promovirati naš grad, a fotografija će se koristiti u promotivne i turističke svrhe, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske - Udruge Buzet Nadija Jermaniš. Pozvala je građane da u petak s početkom u 12 sati, prisustvuju izradi milenijske fotografije.

- S obzirom da je za izradu fotografije potrebno 400 do 500 osoba obučenih u bijele majice, pored nas umirovljenika, djelatnika gradske uprave i gradskih ustanova, angažirana su djeca Dječjeg vrtića "Grdelin" i njihovi roditelji, djeca i nastavnici osnovne i srednje škole, a očekujemo i dolazak brojnih građana, rekla je Jermaniš.

- Zahvaljujući inicijativi umirovljenika došlo je do ideje da Dan međugeneracijske solidarnosti, ali i 72. obljetnicu oslobođenja Grada Buzeta, ove godine obilježimo na jedan izniman način, milenijskom fotografijom. Drago mi je da se u taj projekt, uz udruge uključio i veliki broj ustanova. Već smo sada sigurni da ćemo imati više od petsto ljudi i da će Buzet zajedno sudjelovati u jednoj priči koja će biti jedan vrijedan dokument, uspomena na događaj kojim ćemo prezentirati turizam Grada Buzeta i njegovu kulturnu baštinu. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo u petak imati razlog za jedno predivno druženje na gradskom stadionu, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Okrugla naušnica s tri male karike, u arheološkoj literaturi poznata je kao Buzetska naušnica i datira se uglavnom u 7. i 8. stoljeće. U Buzetu su 2010. godine pokrenuli projekt izrade i promocije replike kulturnog dobra kao autohtonog suvenira te je naušnica u međuvremenu postala jedan od simbola Buzeta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter