Najmlađi čuvari tradicije pokazali svoja umijeća

Mnoštvo izvođača na pozornici
Mnoštvo izvođača na pozornici

Sva ljepota i različitost istarskih plesova i narodnih nošnji, od baluna, balo de kušina, stare polke, šette paši, labinskog tanca Lesi, pa do mantinjada na korak uz pratnju miha, šurli, roženica, harmonike, bajsa i trieštine, mogla se vidjeti u subotu na fažanskom Trgu sv. Kuzma i Damjana. Tamo je naime, održano još jedno izdanje susreta folklornih grupa osnovnih škola i prezentacija dječje kulture Istre pod nazivom 13. Fažanski tanac 2016.

Bolje bez sunca

Manifestaciju, u organizaciji Osnovne škole Fažana, Dječjeg vrtića Sunca i Turističke zajednice Općine Fažana, otvorila je fažanska načelnica Ada Damjanac koja je mališanima poželjela uspješan nastup te zahvalila na trudu i radu kojeg ulažu u očuvanje istarske kulturne baština.

Sve u svemu na pozornici je nastupilo čak 18 folklornih grupa s oko 350 mladih plesača i svirača iz cijele Istre, čime je Fažanski tanac postao najveća učenička folklorna smotra u Istri. Ove su godine tako nastupila djeca fažanskog Dječjeg vrtića Sunce, koja su dobila čast da otvore manifestaciju, zatim folklorne skupine pulskih škola Stoja i Vidikovac, osnovne škola Fažana, Mate Demarin iz Medulina, Osnovne škole Joakima Rakovca iz Svetog Lovreča, zatim tinjanska Kumpanija Kosirići, KUD-ovi Rudar iz Raše, Mate Balota iz Raklja, folklorno društvo Pazin, KUD Uljanik iz Pule, UKUD Mladice iz Žminja, KUD-ovi Barban, Dajla iz Novigrada, Dvigrad iz Kanfanara, KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" te ona osnovne škole Koper iz Slovenije.

Na sreću, vrijeme je dozvolilo da se smotra folklora održi do kraja, a mališani su nam rekli kako im je oblačno vrijeme čak odgovaralo jer  su se lani "skuhali" na suncu. Na pitanje je li im trema nastupiti bez ustezanja su odgovorili kako "nije" jer su na nastupe već naučeni.

Izrađivali facoliće

Uz njih prezentaciju dječje kulture Istre predstavila se i etno skupina Regalić Dječjeg vrtića Sunce koji su izrađivali "facoliće", članovi fažanske likovne sekcije Sindikata umirovljenika Hrvatske (izrada cvijeća od filca, vezenje, heklanje i izrada predmeta od špage), te Marko Belas art sa suvenirima i radionicom pravljenja kažuna te Darko Vitasović izradom narodnih instrumenata. (Piše B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter