Najmlađi članovi KUD-a Mate Balota zaplesali u Karlovcu

Nastup mladih folkloraša na smotri u Karlovcu
Nastup mladih folkloraša na smotri u Karlovcu

Članovi KUD-a Mate Balota, po prvi su put sa sobom na putovanje poveli i 30-ak najmlađih članova između 6 i 11 godina koji su se upisali u KUD u listopadu prošle godine. Nakon prvog nastupa, koji je održan u Raklju, pred mnogobrojnom publikom, najmlađi članovi KUD-a krenuli su na 43. dječju smotru folklora u Karlovacu na kojoj su nastupile 23 skupine folkloraša.

Mladi folkloraši iz Raklja nastup su započeli s Mantinjadom na roženicama, a nakon toga su otplesali Balun, a potom su otplesali settepassi špic polku. Najveću su pažnju privukli mali kantaduri, kada su zapjevali "sve spod mi Raklja sela" za koju su i bili nagrađeni velikim aplauzom. Kako napominju u tom kulturno-umjetničkom društvu, "Mark Jalšovec, Tea Percan, Elen Percan i Paola Krišto su mlade nade i sigurnost da kanta u Raklju ne će pasti u zaborav". Za sam završetak svog prvog nastupa, starija grupa je otplesala Istarski Balun i s time su završili svoj prvi nastup na smotri folklora.

Istovremeno je u Krašiću na danima Općine Krašić nastupala nastupna grupa KUD-a Mate Balote. Na poziv tamošnjeg KUD-a "Josip Torbar" Krašić, najstariji članovi su uz svirku na roženicama i mihu, kantom na tanko i debelo, te plesom predstavili Istru i njezinu kulturnu baštinu. Prilikom dolaska u Krašić, svi članovi KUD-a i roditelji, koji su pratili svoju djecu na ovom putovanju, posjetili su dvorac Zrinskih Frankopana u Ozlju, te su posjetili i Zavičajni muzej u Ozlju. Po dolasku u Krašić, uz pratnju tamošnjeg župnika, razgledali su i župnu crkvu u kojoj se nalaze relikvije blaženog Alojzija Stepinca i posjetili njegovu radnu sobu u kojoj je proveo zadnje dane svog života.

Sve ovo je uvertira proslave KUD-a Mate Balota, koji ove godine slavi dvadeset godina uspješnog djelovanja, a centralna proslava će se održati u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 17.lipnja uz goste i prijatelje koji su obilježili rad ovog društva. U KUD-u su ponajviše ponosni na svoje najmlađe članove koji dva puta tjedno vježbaju plesne korake baluna, settepassi špic polku, staru polku uz učitelje Martinu Valić i Željka Percana, a sve po koreografiji Stjepana Celića . (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter