Najmanji grad na svijetu bira svog župana na leto dan

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Dan Huma i izbor župana "na leto dan", po prastarom hrvatskom običaju obnovljenom 1977. godine, drugu će godinu za redom ove subote upotpuniti manifestacija "Kantaduri, va Hum!" koja je prethodnih godina održavana u drugom terminu. Program počinje u 19 sati a cappela nastupima po humskim ulicama. Od 19.30 sati bira se župan na leto dan, a u 20 sati zasvirat će gunjci Arkul.

Dva kandidata

Izbor humskog župana jedinstvena je tradicijska manifestacija koja se može vidjeti još samo u Humu i pravi je mamac za turiste. Novog humskog vlastodršca s jednogodišnjim mandatom, 11 sudaca bira u ceremonijalu pučke predstave na domaćem dijalektu, urezivanjem crta kosirom u raboš, drvenu palicu. Pitanje svih pitanja u Humu je tko će naslijediti aktualnog župana Roberta Prodana. U izbornoj su utrci dva kandidata, no njihova se imena do samog izbora drže u tajnosti.

U 20.15 sati nakon što Hum dobije novog župana na leto dan, započinje šesti po redu "Kantaduri, va Hum!", susret klapa ud jen bot, bez pomoći tehnoloških pomagala. Voditelji susreta bit će članovi Buzetskog pučkog teatra, a sudjeluje sedam klapa: muška i ženska klapa Kastav, muška klapa Marušići, ženske klape Krasica i Volosko, Bitinaduri i klapa domaćin - Boškarin iz Huma. U 21.30 sati počinje zabava Pod pulača uz nastup Dua Franko & David.

- Spajanjem dviju manifestacija, posjetiteljima se po završetku biranja župana pružaju dodatni sadržaji, izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare stručna suradnica iz Turističke zajednice Buzeta Mila Nežić.

Pučke pjesme

- Cilj je očuvati kontinuitet tradicijskog izbora župana koji je nakon što je obnovljen, prekinut samo tijekom Domovinskog rata, naglasio je Denis Grabar iz Udruge Hum

Dean Prodan iz klape "Boškarin" najavio je susret klapa te naglasio da će svaka klapa predstaviti svoj kraj pučkim pjesmama, tradicionalnim nošnjama te dijalektom, a nastupit će uz svjetlost feralića i na starom istarskom vozu kao pozornici. Dan Huma organizira Udruga Hum, suorganizatori su Turistička zajednica Buzeta i Klapa "Boškarin" iz Huma, a pokrovitelji Grad Buzet i Mjesni odbor Roča. (G. ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter