Najmanje troje ubijenih u prosvjedima u Venezueli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje su tri osobe ubijene u srijedu u prosvjedima u Venezueli koji su se intenzivirali protekla dva tjedna u nastojanju oporbe da svrgne s vlasti Nicolasa Madura izabranog za predsjednika prošle godine.

Prosvjede predvode oporbeni čelnici koji optužuju Madura da nije stavio pod kontrolu inflaciju i kriminal te za manjak osnovnih proizvoda.

Vlasti odgovaraju da oporba sije nasilje da bi stvorila prostor za državni udar sličan onom prije deset godina kada je nakratko svrgnut s vlasti Hugo Chavez. Analitičari smatraju da oporba ima malo izgleda zbaciti Madura s vlasti.

U srijedu su, prema pravosudnim izvorima, poginuli jedan student i jedan vladin simpatizer u kaosu koji je nastao kada su se prosvjedne kolone oporbe i vladinih pobornika približile jedna drugoj u središtu Caracasa, a još je jedan student poginuo u drugom dijelu grada u sukobu pristaša i protivnika vlasti.

- Ta nasilna skupina do sada nije uspjela preplaviti Venezuelu smrću i krvlju, kazao je Maduro u govoru u okolici Caracasa na obilježavanju bitke za neovisnost.

U prosvjedima su ukupno 23 osobe ozlijeđene, a 25 je uhićeno, dok su četiri policijska vozila zapaljena, a neki vladini uredi oštećeni.

Mediji prenose da nije sasvim jasno kako su prosvjednici ubijeni. Oporbeni vođe tvrde da su vladini simpatizeri na njih pucali, a ovi pak tvrde da je oporba od početka planirala izazivanje nasilja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter