Najmanje trogodišnja srednja škola za trgovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U redakciju nam je stiglo pismo od, kako se navodi, jednog malog ucilišta iz Poreca koje se bavi obrazovanjem odraslih. U njemu su nam htjeli ukazati na novi Zakon o trgovini.

- U novinama i medijima najviše se raspravljalo o tome do koliko sati trgovine mogu raditi, medutim, jedna druga cinjenica u tom novom zakonu je prošla, onako, ispod tepiha, a direktno se tice obicnih, malih ljudi. To je da svi djelatnici u trgovini moraju biti trgovci sa srednjom strucnom spremom. Bez obzira na to prodaje li se namještaj, autodijelovi, klima-uredaji, ili se radi na benzinskoj - svi ce morati biti trgovci. Smatramo da ljudi uopce nisu shvatili što to znaci jer prekvalifikacija za prodavaca traje minimalno šest mjeseci. Dakle, onaj tko želi raditi sljedece sezone, a nije trgovac, mora vec sada krenuti u školu, navode u svome pismu.

S obzirom na to da ovakvo nešto sami nismo uspjeli išcitati iz Izmjena Zakona o trgovini, za pomoc smo se obratili Dragici Mišeljic, predsjednici Sindikata trgovine Hrvatske. Ona je ove navode opovrgnula.

- Nove Izmjene i dopune Zakona o trgovini usvojene u Saboru 30. rujna, a objavljene u Narodnom novinama broj 114, stupile su na snagu 18. listopada. U clanku 7. mijenjaju se uvjeti strucne spreme za zaposlene na nacin da utvrduju "zaposleni u trgovackom društvu ili obrtu za obavljanje djelatnosti trgovine na radnom mjestu prodavaca i trgovackog poslovode, moraju imati najmanje završeno srednje obrazovanje u trogodišnjem trajanju", navodi Mišeljic.

Dodala je da smatra da ova odredba nece imati štetnog ucinka na zaposlene jer više niti nema zaposlenih bez srednje trogodišnje škole, a i zato što se primjenjuje od dana stupanja na snagu, znaci za buduce radnike. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter