Najmanje 675 žena ubijeno "iz casti" u 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 675 žena ili djevojaka u Pakistanu u prvih devet mjeseci 2011. bile su žrtve takozvanih "ubojstava iz casti", objavila je u utorak pakistanska udruga za zaštitu ljudskih prava.

Podaci ukazuju na velike razmjere nasilja nad ženama jer su "okaljale ugled" obitelji u toj vrlo konzervativnoj zemlji, u kojoj su žene gradanke drugog reda i gdje ne postoji zakon koji kažnjava nasilje u obitelji.

Unatoc odredenom napretku u obrani prava Pakistanki, njihovi odvjetnici pozivaju vladu da ucini mnogo više kako bi pred sud izvela pocinitelje umorstava žena, u koja se policija cesto ne želi miješati.

"Ukupno je 675 žena ili djevojaka ubijeno u ime obrane obiteljske casti u Pakistanu od sijecnja do rujna", rekla je celnica Pakistanskog povjerenstva za ljudska prava. Medu žrtvama je najmanje 71 djevojka mlada od 18 godina. Potpuni podaci za 2011. bit ce objavljeni u veljaci, a povjerenstvo ocekuje da brojka nece biti manja od 791, koliko je bilo žrtava lani.

Gotovo 450 žena ubijeno je jer su imale "zabranjene odnose", a 129 jer se udalo bez pristanka obitelji. Prije umorstva neke su žrtve bile silovane, katkad s više pocinitelja. Podaci pokazuju da su najmanje 19 žena ubili vlastiti sinovi, a 49 umorstava pocinili su ocevi.

Pakistanski ogranak udruge Human Rights Watch (HRW) upozorava da je glavni uzrok takve situacije nesposobnost države da nametne provedbu zakona, te tradicija koja nadležnost za takva pitanja prepušta plemenskim i lokalnim vodama. Kad je rijec o nasilju, zlostavljanju i diskriminaciji žena, pakistanski sustav je manjkav i tu prazninu popunjavaju plemenski vode, upozorava pakistanski ogranak HRW-a. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter