Najmanje 50 mrtvih u sukobima u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 50 osoba smrtno je stradalo u nedjelju u Egiptu u sukobima policije i prosvjednika, pristaša predsjednika Muhameda Mursija, u povodu 40. obljetnice izraelsko-arapskog rata iz 1973.

Nijedan policajac nije poginuo, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

Radi se o najvećem broju poginulih od tjedna krvave represije koja je počela 14. kolovoza kada su vojnici i policajci silom rastjerali okupljanja Mursijevih pristaša u Kairu. Tada su ubijene stotine islamističkih prosvjednika.

Vojska je rasporedila više oklopnih vozila nego je uobičajeno u nedjelju u Kairu. Istodobno, protivnici Mursija zatražili su od Egipćana da masovno izađu na ulice da podupru vojsku i vlast, što je dalo naslutiti novo nasilje. U petak su već smrtno stradala najmanje četiri civila u sukobima pristaša i protivnika Mursija u Kairu.

U nedjelju je ubijeno najmanje 45 osoba u Kairu te još pet u različitim gradovima južno od glavnog grada, kazao je Ahmed al-Ansari, visoki dužnosnik ministarstva zdravstva, ne navodeći tko je poginuo niti u kojim okolnostima. Po njemu, još je 268 osoba ozlijeđeno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter