Najmanje 41 žrtva subotnjeg potresa u Japanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spasilačke ekipe probijaju se kroz ruševine kako bi spasili zatrpane ispod zgrada nakon snažnog potresa jakosti 7,3 stupnja koji je pogodio jugozapad Japana noću na subotu, što je zadnji u nizu potresa od četvrtka koji su usmrtili najmanje 41 osobu i ozlijedili oko tisuću, od kojih 184 teško.

Područje Kumamoto na otoku Kyushu u zadnjih 48 sati pogodio je niz silovitih potresa koji su izazvali razaranja, požare, klizišta. Prvi, jakosti 6,4 stupnja, zabilježen je u četvrtak i u njemu je poginulo devetero ljudi. Slijedili su drugi i prema dosad raspoloživim podacima najmanje je 41 osoba poginula, a spasilačke ekipe strahuju da bi novi udari mogli povećati broj žrtava, prenosi agencija AFP. Na televizijskim snimkama vide se požari, srušeni mostovi i ogromne rupe u zemlji. Stanovnicima koji žive u blizini brane rečeno je da napuste svoje domove zbog bojazni da bi se mogla srušiti, javila je televizija NHK.

Potres jakosti 7,3 izazvao je i manju erupciju vulkana Aso, izvijestili su lokalni mediji. Epicentar potresa bio je blizu grada Kumamoto, a zatresao je tlo u subotu u 1.25 nakon ponoći na dubini od samo 10 kilometara. Subotnji potres izazvao je upozorenje na tsunami koje je kasnije ukinuto, a nije bilo izvješća o nekim neredovitim pojavama u tri nuklearne centrale u toj regiji, rekao je visoki vladin dužnosnik. Više od 90.000 stanovnika regije evakuirano je, među njima 300 stanovnika koji žive blizu brane koja bi se mogla srušiti.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter