Najmanje 31 mrtav u napadu na vojnu bazu u Kongu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 31 osoba ubijena u srijedu u napadu na vojnu bazu u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, objavila je vojska te zemlje.

Napadači iz jedne od nekoliko desetaka oružanih skupina koje djeluju na području koje pokriva gusta džungla, vodili su dvosatnu bitku s vojnicima u vojnom centru za novačenje blizu grada Benija, rekao je pukovnik Olivier Hamuli agenciji Reuters.

- Okvirni broj mrtvih je 23 Mai Maija, petorica novaka i trojica pripadnika FARDC-a (vojske), uključujući i višeg časnika, rekao je Hamuli.

Mai Mai je općeniti naziv za mnoštvo lokalnih oružanih skupina koje se bore za nadzor nad teritorijem i resursima, od obradivih površina do rudnika.

Vojnici su naposljetku odbili napad, rekao je Hamuli. Časnici ispituju zarobljene pobunjenike da bi ustanovili odakle dolaze i zašto su napali, dodao je.

Napad je podsjetnik na težinu zadaće s kojom će se suočavati borbene snage koje je u ožujku ustanovilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi provodile "ciljane ofenzivne operacije" za neutralizaciju oružanih skupina na istoku Konga.

Prvi vojnici međunarodne brigade koja ima 3.000 pripadnika već su pristigli, no nije poznato kad će se početi razmještati tanzanijske, južnoafričke i malavijske snage.

To je prva takva postrojba koju je UN ikad stvorio unutar tradicionalnih mirovnih snaga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter