Najmanje 29.000 mrtvih od početka pobune u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 29.000 osoba, velikom većinom civila, ubijeno je u nasilju u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada polovicom ožujka 2011., izvijestio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava.  

"Do srijede, 19. rujna, najmanje 20.755 civila, 1148 dezertera i 8095 vojnika ubijeno je u Siriji od izbijanja pobune", istaknuo je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji se oslanja na mrežu militanata, odvjetnika i liječnika po cijeloj Siriji. 

Prema privremenim podacima, najmanje 41 osoba ubijena je u četvrtak, dodao je Abdel Rahman, ustvrdivši da podaci govore o više od 29.000 mrtvih u otprilike 18 mjeseci. 

U podacima o civilnim žrtvama, Opservatorij računa one koji su podigli oružje protiv režima. Naprotiv nisu uključene tisuće civila koje su uhićene ali ne i optužene i koje su preminule u zatvorima, dodaje Abdel Rahman. 

"Tu su još i stotine neidentificiranih tijela koja su pronađena u državi", tvrdi šef Opservatorija ocjenjujući da je broj poginulih vojnika redovite vojske veći od objavljenog jer većina mrtvih nije objavljena. 

Po podacima UN-a, broj mrtvih u Siriji iznosi više od 20.000. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter