Najmanje 120 mrtvih pri iskakanju vlaka iz tračnica u Indiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski spasioci nastavljali su potrage za preživjelima u nedjelju iz olupina vlaka pri čijem je iskakanju iz tračnica poginulo najmanje 120 osoba u snu, u najtežoj željezničkoj nesreći u zemlji od 2010.

Četrnaest vagona brzog vlaka Indore-Patna iskočilo je iz tračnica blizu grada Kanpura, u sjevernoj saveznoj državi Uttar Pradesh, oko tri sata po noći po lokalnom vremenu, dok je većina putnika spavala.

"U nesreći je poginulo 120 osoba i najmanje 200 je ozlijeđeno", rekao je jedan policijski dužnosnik regije Kanpur.

Preživjeli traže svoje bližnje zajedno s više stotina policajaca i vojnika, dok službe pomoći režu lim vagona kako bi izvukli preživjele.

Prema lokalnim medijima vlak je prevozio brojne obitelji koje su zajedno putovale, najčešće u rodna mjesta na vjenčanja, jer je sada sezona vjenčanja u Indiji na vrhuncu.

Sve okolne bolnice u stanju su pripravnosti. Oko 30 ambulantnih kola raspoređeno je za prijevoz ozlijeđenih.

Vlada će istražiti uzroke nesreće i poduzeti stroge mjere protiv odgovornih osoba, obećao je ministar za željeznički promet Suresh Prabhu na Twitteru.

Indijski premijer Narendra Modi izrazio je na Twitteru "neizrecivu bol" zbog te tragedije.

Indijska željeznička mreža, jedna od najvećih na svijetu, ima teških sigurnosnih nedostataka, ali vlakovi su najvažnija prijevozna sredstva koja omogućuju pokrivanje velikih udaljenosti u toj golemoj zemlji, bez obzira na zrakoplovne linije.

Najveća nesreća indijskih željeznica dogodila se 1981. kad je vlak pao u rijeku pri čemu je poginulo 800 osoba.

Prema vladinom izvješću iz 2012. blizu 15.000 osoba svake godine smrtno strada u željezničkim nesrećama, a autori ankete te podatke nazivaju masakrom.

Modijeva vlada obećala je uložiti 137 milijarda dolara tijekom pet godina u modernizaciju i sigurnost željeznica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter