Najmanje 11 poginulih vojnika u borbama u Maliju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 11 vojnika vojske Malija je poginulo, a 60 ih je ranjeno u najnovijim sukobima sa islamistima, izjavio je malijski predsjednik Dioncunda Traore u subotu navečer na državnoj televiziji.

"Pozdravljam hrabrost naših boraca koji se hrabro bore. Jedanaest heroja je upisano zlatnim slovima u tisućljetnu povijest Malija...Jednako tako žalimo zbog 60 ranjenih", izjavio je Traore.

Ranije su vojni izvori naveli da je u borbama za Kone ubijeno oko 100 pobunjenika. U napadu na pobunjeničke snage poginuo je i pilot francuskog helikoptera.

Human Rights Watch (HRW) je priopćio da je u najnovijim borbama u Maliju poginulo najmanje 10 civila, od kojih troje djece, a da je na strani pobunjenika ranjeno nekoliko djece koja su prisilno unovačena. HRW kaže da malijski pobunjenici posljednjih mjeseci otimaju djecu u Maliju i Nigeriji i prisilno ih novače.

Sukob u Maliju je intenziviran nakon ožujka 2012. kada je skupina vojnika pokrenula oružane nemire u Bamaku, što su iskoristili Tuarezi i islamisti na sjeveru zemlje. Oni trenutno kontroliraju veliko područje sa središtem u Timbuktuu.

Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju kako bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

Privremeni malijski predsjednik Diocounda Traore u četvrtak je zatražio vojnu pomoć Francuske kako bi odbio ofenzivu naoružanih islamističkih skupina. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter