Najmanje 11 mrtvih u eksploziji u vojnoj bazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 11 osoba smrtno je stradalo u ponedjeljak u nizu snažnih eksplozija u glavnoj mornarickoj bazi ciparske vojske u Zigiju, na jugu otoka, objavili su lokalni mediji. 

Eksplodiralo je skladište streljiva u bazi Evangelosa Florakisa u kojoj je bilo pohranjeno 98 brodskih kontejnera iranskog oružja za Siriju konfisciranih 2009. s broda Monchegorska koji je plovio pod ciparskom zastavom, objavio je državni radio.

Poginula su petorica vatrogasaca, cetvorica vojnika ciparske nacionalne garde i dvojica mornara, objavila je službena agencija CNA, citirajuci vojne izvore. Državna televizija govori o 12 mrtvih. 



Po državnom radiju, radi o najgoroj vojnoj nesreci na Cipru u mirnodopsko vrijeme. Snaga eksplozije osjetila se kilometrima od Zigija, pitoresknog ciparskog kraja poznatog po maslinarstvu. Svjedoci govore o "kiši metala" koja je padala uokolo.

U eksploziji je teško oštecena obližnja elektricna centrala Vasilikos, najveca na Cipru, što je izazvalo prekid u opskrbi strujom na jugu Cipra.

Eksplozija je cak uzrokovala štetu na tri kilometra udaljenom popularnom turistickom resortu, na kojem su razbijeni prozori, a na restoranu na plaži i izbijena vrata. "Mjesto izgleda kao da ga je pogodila ogromna bomba", rekao je jedan ocevidac.


Podijeli: Facebook Twiter